Więcej takich tematów na stronie głównej Gazeta.pl
Mimo że lodówka znacząco przedłuża świeżość produktów, umieszczona tam żywność i tak szybko zaczyna się psuć. Jak pokazują statystyki, w samej Polsce marnuje się rocznie około 5 mln ton żywności, z czego za 60 proc. odpowiedzialni są konsumenci właśnie z gospodarstw domowych. W koszu najczęściej ląduje pieczywo, owoce, warzywa i wędliny, wyrzucane ze względu na przegapienie terminu przydatności do spożycia. Chcąc więc przedłużyć świeżość produktów przechowywanych w lodówce, warto włożyć do niej ścierki.
Dlaczego? Ścierki wykonane są zazwyczaj z chłonnych materiałów, które świetnie poradzą sobie z nadmiarem wilgoci, odpowiedzialnej za psucie się produktów. A co za tym idzie, na dłużej zachowają one swoją świeżość.
Wystarczy wyłożyć nimi półki, a następnie umieścić na nich produkty, jak sery, owoce, warzywa, czy wędliny, czyli produkty najbardziej podatne na psucie. To naprawdę skuteczny trik, który pozwoli nam ograniczyć marnowanie jedzenia, a przy tym także zaoszczędzić. Podobnie zadziałają także gąbki do mycia naczyń, które równie skutecznie pochłoną nadmiar wilgoci, gromadzącej się w lodówce.