Palo Santo - co to jest i jak je stosować? Jakie właściwości ma "Święte Drzewo" z Amazonii?

Palo Santo to popularna nazwa, którą stosuje się w odniesieniu do różnego rodzaju gatunków botanicznych. Jedno jest pewne: Palo Santo to rodzaj drzewa o niezwykłym zapachu, które wykorzystuje się jako kadzidło. Jakie ma zatem właściwości i jak je stosować? Podpowiadamy.

Palo Santo to nazwa, którą możemy coraz częściej spotkać w internecie czy przy okazji czytania postów w social mediach. Zwykle dotyczą one medytacji, jogi czy technik relaksacyjnych. Czym jest palo santo?

Zobacz wideo Joga. 5 ćwiczeń, które pomogą walczyć ze stresem

Palo Santo - co to właściwie jest?

Warto wiedzieć, że właściwa nazwa gatunkowa dla tego rodzaju okazu botanicznego brzmi: Bursera graveolens. Niezwykle istotnym jest fakt właściwego pozyskiwania tego drzewa, respektujący jego świętość oraz pozwalający na kultywowanie jego dalszego życia. Nie bez znaczenia jest bowiem to, że Palo Santo od tysięcy lat używane było przez szamanów - w okolicach Peru i Ekwadoru, a wcześniej w czasach Imperium Inków - podczas rytualnych ceremonii, modlitw czy w trakcie uzdrawiania. Czym właściwie jest Palo Santo dzisiaj? Zobaczcie sami:

  • Rośliną pochodzącą z Amazonii, zwaną inaczej "Świętym Drzewem",
  • Najintensywniej pachnącym drzewem na świecie,
  • Najchętniej i najczęściej wykorzystywaną rośliną do robienia kadzideł oraz palenia.
 

Palo Santo - właściwości 

Palo Santo - jak się okazuje, ma niezwykłe właściwości i szerokie zastosowanie. Nie bez znaczenia jest sposób jego pozyskiwania, który nie tylko wpływa na jego odpowiednie cechy, lecz także chroni te roślinę przed wyginięciem. Nie można ścinać żywych Palo Santo, dlatego wykorzystuje się wyłącznie opadłe gałęzie tej rośliny i pozostawia się je do wyschnięcia na ok. trzy do pięciu lat. Dzięki szeregowi reakcji chemicznych, które zachodzą w tym czasie, drewienko nadaje się do stosowania, niosąc ze sobą wiele dobroczynnych właściwości. Jakie zastosowanie ma zatem Palo Santo? Zobaczmy sami:

  1. Uwalnia niezwykły aromat, będący połączeniem sosny, mięty oraz cytryny. Podczas palenia ma usuwać złą energię, podnosić na duchu czy pozwalać się zrelaksować np. podczas medytacji. Do tego koi i uspokaja nerwy, a w okolicach Peru i Ekwadoru wierzy się dodatkowo, że przynosi ono szczęście.
  2. Skutecznie odstrasza insekty - zwłaszcza komary.
  3. Ma liczne właściwości lecznicze: zwalcza infekcje wirusowe i grzybicze; wspomaga leczenie przeziębienia, grypy, a także migrenowych bóli głowy, choroby lokomocyjnej czy astmy. Jest skuteczne również w dolegliwościach związanych z bólami brzucha oraz stawów.
  4. Jest niezwykle twarde i wytrzymałe, dlatego wykorzystuje się je m.in. do budowy okrętów, a także produkcji naczynia o nazwie matero, służącego do picia naparów z liści z Ostokrzewu Paragwajskiego, znanego pod nazwą Yerba Mate.

Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.

Palo Santo - jak stosować?

Dobroczynne właściwości Palo Santo znane były już w czasach Imperium Inków i wykorzystuje się po dzień dzisiejszy. Jak zatem stosować Palo Santo?

  • Jako kadzidła podczas medytacji czy w czasie wyciszenia i relaksu, w czasie jogi oraz pracy z oddechem;
  • jako zapach w alternatywie do sztucznych aromatyzowanych odświeżaczy powietrza;
  • w aromaterapii - jako składnik płynów nawilżająco-oczyszczających;
  • jako składnik mydeł;
  • w skutecznej walce z bakteriami - okazuje się bowiem, że olejek pozyskiwany z gałęzi "Świętego Drzewa" ma właściwości antybakteryjne, które - wg. przeprowadzonych badań naukowych - działają skutecznie na takie drobnoustroje jak: Escherichia coli, Candida albicans, Listeria monocytogenes, Staphilococcus aureus, Salmonella choleraesuis, Clostridium perfringens, a także Bacillus cereus;
  • z badań przeprowadzonych przez kubańskich naukowców wynika, że składniki olejku pochodzącego z Palo Santo mogą spowalniać rozwój nowotworu piersi typu MCF-7.

Palo Santo - jak je palić i zgasić?

Palenie Palo Santo nie ma nic wspólnego z popularnymi kadzidełkami w formie patyczków, które podpalone tlą się do momentu wypalenia się całego produktu. Palo Santo to produkt naturalny, czyli kawałek niezwykle aromatycznego drewienka, którego możemy używać kilkukrotnie.

 

Niezwykle istotne jest właściwe palenie drewienek "Świętego Drzewa", które należy dosyć długo trzymać nad płomieniem świeczki i to pod kątem około 45 stopni. Właściwie podpalone Palo Santo to takie, które złapie ogień, a nie zacznie się dymić. W momencie podpalenia należy dmuchnąć i zgasić ogień, a intensywnie wydobywający się z niego dym zwrócić w kierunku pomieszczeń lub osób, które chcemy oczyścić lub umieścić w naczyniu przeznaczonym do palenia tego rodzaju drewienek, aby powolutku uwalniały swój aromat. Należy pamiętać o tym, że tak dymiące się Palo Santo za jakiś czas samo zgaśnie - w takiej sytuacji można je ponownie podpalić, aby powtórzyć rytuał. 

Więcej o: