Więcej domowych trików znajdziesz na Gazeta.pl
Niestety statystyki pokazują, że w Polsce marnuje się rocznie prawie 5 mln ton żywności. Co więcej, aż 60 proc. z winy konsumentów z gospodarstw domowych. Do kosza trafiają najczęściej owoce, warzywa, wędliny oraz pieczywo. Najczęstszym powodem wyrzucania produktów spożywczych jest natomiast przegapienie terminu ważności oraz utrata świeżości spowodowana nieodpowiednim przechowywaniem. Jeśli zatem chcesz, by niektóre produkty w twojej lodówce dłużej zachowały świeżość, wypróbuj ten trik.
Domowe triki cieszą się w sieci ogromną popularnością i nie da się ukryć, że wiele z nich potrafi ułatwić nam życie. Jednym z takich trików jest umieszczenie woreczka z surowym ryżem w lodówce. To jeden z najlepszych domowych sposobów na pozbycie się nadmiaru zgromadzonej w lodówce wilgoci, która powoduje szybsze psucie się produktów. Poza tym ryż skutecznie niweluje nieprzyjemne zapachy, które często wydobywają się z lodówki. Jeśli nie posiadasz ryżu w woreczkach, możesz wsypać go do miseczki i tak przygotowany "pochłaniacz" wstawić do lodówki. To świetny i ekologiczny trik, dzięki któremu ograniczysz wyrzucanie żywności, a co za tym idzie, nie będzie marnować pieniędzy.
Zanim jednak zastosujesz ten sposób, sprawdź, czy w lodówce nie znajdują się żadne zepsute produkty. Żywność, która ma intensywny zapach, schowaj natomiast do szczelnie zamykanego pojemnika. Pamiętaj również, by regularnie wymieniać ryż, kiedy tylko zauważysz, że zrobił się napęczniały, wilgotny lub sam zaczyna wydzielać nieprzyjemny zapach.