Te przyprawy pomagają spalać tkankę tłuszczową, a te wspomagają odporność. Masz je w kuchni

Nie od dziś wiadomo, że wiele przypraw ma niesamowite właściwości. Z pewnością nie raz wasze babcie mówiły, żeby dodać trochę imbiru do herbaty kiedy czujemy, że łapie nas przeziębienie lub zaparzyli sobie melisę, kiedy mamy stresującą sytuację w domu czy w pracy. Zobaczcie jakie przyprawy warto mieć w swojej szafce kuchennej.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Przyprawy nadają smaku naszym potrawą. Czasem wystarczy niewielka ilość by nasze danie stało się, jak z restauracji z gwiazdką Michelin. Okazuje się, że dobrym pomysłem jest także dodawanie przypraw do ulubionych napoi. Takie "mikstury" potrafią zdziałać naprawdę cuda. 

Zobacz wideo

Przyprawy spalające tkankę tłuszczową

Jeśli chcemy podkręcić metabolizm, powinniśmy w swojej codziennej rutynie zastosować kilka trików, które nam w tym pomogą. Ważne jest odpowiednie nawodnienie, zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna i oczywiście trening. Ten proces wspomoże także dodawanie odpowiednich przypraw do napoi czy potraw. Sprawdźmy, które warto mieć pod ręką. 

Cynamon - jest jedną z najbardziej rozgrzewających przypraw. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i dodatkowo wspomaga trawienie. Możemy go dodać do kawy, herbaty, owsianki czy nawet do mięs.

Chilli i ostra papryka - te dwie przyprawy mają bardzo podobne działanie. Chilli i ostra papryka zawierają kapsaicynę czyli składnik przyspieszający proces przemiany materii. Posiada liczne właściwości lecznicze, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Możesz te przyprawy dodać do ulubionych dań, ale również świetnie sprawdzi się w napoju. W połączeniu z wodą, cytryną i miodem stworzy prawdziwą bombę witaminową i wspomagającą spalanie tkanki tłuszczowej. 

Kurkuma - ma wiele właściwości, ale jedną z lepszych jest to, że hamuje apetyt. Kurkumina główny składnik kurkumy wpływa korzystnie na pracę wątroby, ponieważ wspiera tworzenie oraz wydzielanie żółci, która uczestniczy w procesach trawienia spożytych tłuszczów. Kurkumę możecie dodać do dań z mięsem, a także do mleka. Wtedy otrzymamy napój nazywany złotym mlekiem. 

Kmin rzymski - naukowcy wykazali, że kmin rzymski inaczej nazywany również kuminem wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Wystarczy jedna łyżeczka kuminu dziennie, by schudnąć i w naturalny sposób obniżyć poziom cholesterolu. Zwykle tę przyprawę dodajemy np. do hummusu, ale również sprawdzi się w innych daniach. 

Przyprawy wspomagające odporność 

Imbir - tak naprawdę imbir moglibyśmy zaliczyć do wielu kategorii, bo również wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej, a także łagodzi bóle miesiączkowe i mdłości. Jednak przedstawia się go głównie jako świetną przyprawę, która wspomaga odporność. Nalewka i herbata z imbirem świetnie poradzi sobie z przeziębieniem. 

Goździki - kiedy już dojdzie do przeziębienia, to goździki mogą być świetnym pomysłem. Mają silne właściwości rozgrzewające i przeciwbólowe, dzięki czemu pomagają pokonać ogólne osłabienie towarzyszące przeziębieniu.

Majeranek - ta przyprawa świetnie sprawdzi się, kiedy dopadnie nas już kaszel. Dzięki swoim właściwościom działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Żeby wykonać napar z majeranku wystarczy do szklanki wsypać dwie łyżeczki tej przyprawy, zalać gorącą wodą i przykryć talerzykiem lub jakąś przykrywką. 

Przyprawy na trawienie 

Mięta - jej zbawienny wpływ na układ odpornościowy jest znany od lat. Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, pobudza wydzielanie żółci i reguluje pracę żołądka. Działa rozkurczowo i wiatropędnie. 

Szałwia - to kolejne zioło, dzięki któremu dużo łatwiej strawimy tłuszcz zawarty w pokarmach. Szałwia pobudza wydzielanie soku żołądkowego i reguluje perystaltykę jelit. 

Tymianek - świetnie radzi sobie w procesach trawiennych. Tymianek nie tylko pobudzi żołądek do pracy, ale także zapobiegnie jego ewentualnym bólom. Ma właściwości bakteriobójcze, oczyszczające i poprawiające krążenie. Dobrze wpływa na nerki i serce. 

Rozmaryn - to świetny dodatek do wszystkich tłustych potraw. Dzięki niemu ułatwia ich trawienie. Najczęściej stosuje się go do potraw mięsnych, ale warto poeksperymentować z jego korzennym aromatem, przygotowując sosy czy zupy.

Więcej o: