Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl
Przyprawy nadają smaku naszym potrawą. Czasem wystarczy niewielka ilość by nasze danie stało się, jak z restauracji z gwiazdką Michelin. Okazuje się, że dobrym pomysłem jest także dodawanie przypraw do ulubionych napoi. Takie "mikstury" potrafią zdziałać naprawdę cuda.
Jeśli chcemy podkręcić metabolizm, powinniśmy w swojej codziennej rutynie zastosować kilka trików, które nam w tym pomogą. Ważne jest odpowiednie nawodnienie, zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna i oczywiście trening. Ten proces wspomoże także dodawanie odpowiednich przypraw do napoi czy potraw. Sprawdźmy, które warto mieć pod ręką.
Cynamon - jest jedną z najbardziej rozgrzewających przypraw. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i dodatkowo wspomaga trawienie. Możemy go dodać do kawy, herbaty, owsianki czy nawet do mięs.
Chilli i ostra papryka - te dwie przyprawy mają bardzo podobne działanie. Chilli i ostra papryka zawierają kapsaicynę czyli składnik przyspieszający proces przemiany materii. Posiada liczne właściwości lecznicze, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Możesz te przyprawy dodać do ulubionych dań, ale również świetnie sprawdzi się w napoju. W połączeniu z wodą, cytryną i miodem stworzy prawdziwą bombę witaminową i wspomagającą spalanie tkanki tłuszczowej.
Kurkuma - ma wiele właściwości, ale jedną z lepszych jest to, że hamuje apetyt. Kurkumina główny składnik kurkumy wpływa korzystnie na pracę wątroby, ponieważ wspiera tworzenie oraz wydzielanie żółci, która uczestniczy w procesach trawienia spożytych tłuszczów. Kurkumę możecie dodać do dań z mięsem, a także do mleka. Wtedy otrzymamy napój nazywany złotym mlekiem.
Kmin rzymski - naukowcy wykazali, że kmin rzymski inaczej nazywany również kuminem wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Wystarczy jedna łyżeczka kuminu dziennie, by schudnąć i w naturalny sposób obniżyć poziom cholesterolu. Zwykle tę przyprawę dodajemy np. do hummusu, ale również sprawdzi się w innych daniach.
Imbir - tak naprawdę imbir moglibyśmy zaliczyć do wielu kategorii, bo również wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej, a także łagodzi bóle miesiączkowe i mdłości. Jednak przedstawia się go głównie jako świetną przyprawę, która wspomaga odporność. Nalewka i herbata z imbirem świetnie poradzi sobie z przeziębieniem.
Goździki - kiedy już dojdzie do przeziębienia, to goździki mogą być świetnym pomysłem. Mają silne właściwości rozgrzewające i przeciwbólowe, dzięki czemu pomagają pokonać ogólne osłabienie towarzyszące przeziębieniu.
Majeranek - ta przyprawa świetnie sprawdzi się, kiedy dopadnie nas już kaszel. Dzięki swoim właściwościom działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Żeby wykonać napar z majeranku wystarczy do szklanki wsypać dwie łyżeczki tej przyprawy, zalać gorącą wodą i przykryć talerzykiem lub jakąś przykrywką.
Mięta - jej zbawienny wpływ na układ odpornościowy jest znany od lat. Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, pobudza wydzielanie żółci i reguluje pracę żołądka. Działa rozkurczowo i wiatropędnie.
Szałwia - to kolejne zioło, dzięki któremu dużo łatwiej strawimy tłuszcz zawarty w pokarmach. Szałwia pobudza wydzielanie soku żołądkowego i reguluje perystaltykę jelit.
Tymianek - świetnie radzi sobie w procesach trawiennych. Tymianek nie tylko pobudzi żołądek do pracy, ale także zapobiegnie jego ewentualnym bólom. Ma właściwości bakteriobójcze, oczyszczające i poprawiające krążenie. Dobrze wpływa na nerki i serce.
Rozmaryn - to świetny dodatek do wszystkich tłustych potraw. Dzięki niemu ułatwia ich trawienie. Najczęściej stosuje się go do potraw mięsnych, ale warto poeksperymentować z jego korzennym aromatem, przygotowując sosy czy zupy.