Więcej domowych porad znajdziesz na Gazeta.pl
Usuwanie z patelni zużytego oleju po smażeniu wydaje się niezbyt skomplikowaną rzeczą, jednak wiele osób nadal ma z tym pewien problem. Niestety znaczna część osób zupełnie nie zdaje sobie sprawy z tego, że cokolwiek robi coś źle i po prostu wylewa olej do odpływu w zlewie lub do toalety. Takie działanie może być fatalne w skutkach i powodować wiele szkód. Tłuszcz nie rozpuszcza się bowiem w wodzie i wlewany do kanalizacji tężeje osadzając się na ścianach rur tworząc zatory.
Osoby, które często smażą powinny znać i stosować choć jeden z poniższych sposobów, który pozwala na szybkie i bezproblemowe usunięcie zużytego tłuszczu. Jeśli na patelni zostało go niewiele, wystarczy dokładnie wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i wyrzucić go do pojemnika na odpady zmieszane, a następnie umyć patelnię jak zwykle. Jeśli natomiast pozostało znacznie więcej oleju, można gromadzić go w butelce (np. po poprzednim oleju), a kiedy ta się zapełni oddać nieodpłatnie do PSZOK-u, czyli Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych, który znaleźć można w każdej polskiej gminie.
Jeśli natomiast ktoś ma takie możliwości, można pozbywać się zużytego oleju poprzez jego kompostowanie, gdyż jest to odpad biodegradowalny. Nie powinno się go jednak po prostu wylewać co chwilę na kompost w dużych ilościach, ponieważ może to zanieczyścić glebę i wody gruntowe. Znacznie lepszą opcją jest wlewanie oleju np. do trocin lub umożliwienie mu wsiąknięcia w serwetki bądź kartony, które później można wyrzucić na kompost.