Ponowne wykorzystanie produktów to mądre i ekologiczne działanie. Maski, wcierki i odżywki w duchu zero waste stają się ostatnimi czasy coraz bardziej popularne. Okazuje się, że w Japonii ten "trend" panował już kilkaset lat temu! Źródła mówią o tym, że już w 9 wieku, kobiety na dworze cesarskim wykorzystywały ten produkt do pielęgnacji włosów. Był on też popularny wśród kobiet, które zajmowały się uprawą ryżu, oraz japońskich Gejsz. Podobno był pilnie strzeżonym sekretem! Od tej pory po przygotowaniu w domu sushi już nie pozbędziesz się tego "ubocznego" produktu. O czym mowa?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Japonia od lat inspiruje kobiety na całym świecie urodowymi sztuczkami, które sprawiają, że nasza cera i włosy są jeszcze piękniejsze. Popularne stały się rozmaite maski, czy balsamy, ale większość z nich ma bardzo prosty skład. Wynika to z daleko sięgającej historii, kiedy nie wszędzie panowało bogactwo, a kobiety starały się dbać o swoje ciało i włosy stosując naturalne produkty rosnące np. na polu. Najpopularniejsza była wówczas np. woda pozostała po płukaniu ryżu.
Aby zrobić idealne sushi, należy uprzednio dokładnie wypłukać ryż. Japończycy mówią, że powinien być płukany tyle razy, aż woda będzie całkiem przezroczysta. Dopiero wtedy można zacząć go gotować i zakwaszać. Zamiast wylewać wodę po płukaniu ryżu do zlewu, przelej ją do butelki. Ma wiele wartości odżywczych! Zawiera głównie witaminy z grupy B i E, które stymulują komórki, a także zmniejszają pory, rozświetlają i napinają skórę, stabilizując jej pH. W przypadku włosów, szczególnie ważna jest jedna substancja — inozytol. Poprawie elastyczności włosów oraz ich zniszczoną strukturę. Inozytol pozostaje wewnątrz włosa nawet po spłukaniu wodą, zapewniając długą ochronę. Dodatkowo, aminokwasy w wodzie ryżowej wzmacniają cebulki włosów, dodają objętości i połysku.
Do wody ryżowej należy wlać kilka łyżek przegotowanej czystej wody i zamieszać. Tak przygotowana mikstura powinna być stosowana jak płukanka. Zazwyczaj ma ona mleczny kolor. Ten rodzaj naturalnej odżywki można przechowywać pod przykryciem w lodówce przez około tydzień. Drugi rodzaj naturalnej odżywki z wody ryżowej, to sfermentowana płukanka. W Japonii dużo bardziej popularna, od tej wymienionej wcześniej. Ma szybsze i bardziej intensywne działanie, a do tego można wmasowywać ją starannie w skórę głowy dla pobudzenia cebulek włosa. Wystarczy, że wcześniej wstrząśniesz nią nie dolewając wody i mocno zakręcisz, pozostawiając na około 2 dni. Gotowe!