Tłusty Czwartek tuż tuż. To święto wiele osób traktuje jako dyspensę, podczas której można skosztować sytych i słodkich produktów. W przeszłości nie było inaczej. Ten dzień kończył karnawał i był celebrowany w bardzo uroczysty sposób. Organizowano przyjęcia, ale nie jedzono na nich słodyczy. Wyjaśniamy, dlaczego tłusty czwartek jest w czwartek, oraz kiedy wypada w tym roku.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Tłusty Czwartek to pogańskie święto. Ucztowano w przeszłości w ten sposób odejście zimy, której zazwyczaj towarzyszyły tłuste potrawy. Jedzono je, aby było cieplej i aby mieć więcej siły w tym mroźnym i trudnym czasie. Czwartek to dzień, który wybrano umownie. Zmienia się co roku jego kalendarzowy termin, ale zawsze wypada na dokładnie 53 dni przed świętami Wielkiej Nocy. To ostatni dzień karnawału, który rozpoczyna też Wielki Post. To znaczenie nadali mu już Chrześcijanie.
W Tłusty Czwartek w piekarniach i cukierniach ustawiają się kolejki po słodkie przekąski. Niewiele osób wie, że w dawnych czasach takie kolejki stałyby przy wejściu do sklepów mięsnych! Pączki, które miały kształt drożdżowych pasztecików w czasach pogańskich faszerowano słoniną z rozgrzewającymi, pikantnymi przyprawami. Rzymianie również obchodzili to święto. Pili wino świętowali tzw. Tłusty Dzień.
W tym roku Tłusty Czwartek przypada 24 lutego. Ta za niewiele ponad miesiąc. Warto sprawdzić oferty w lokalnych sklepach i piekarniach, ponieważ niektóre miejsca na tą okazję proponują limitowane, smakowite specjały. Tradycja zjedzenia pączka w ten dzień nie jest jednak koniecznością. Jeśli chcesz uniknąć gigantycznych kolejek i tłoku, możesz zjeść pączka już dziś i celebrować również ten dzień.