Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Tłusty czwartek wiąże się z wieloma tradycjami. Zwyczajowo jest to ostatni czwartek przed Środą Popielcową w Polsce i jest to okazja pozwalająca zjedzenie pączków, faworków bez ograniczeń w kaloryczności. Podczas jednego z najbardziej charakterystycznych świąt karnawału mamy też okazję na delektowanie się faworkami, czyli chrustem.
Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, a jego data zależna jest od świąt wielkanocnych, lecz najczęściej tłusty czwartek wypada między 29 stycznia a 4 marca. W 2022 roku będzie obchodzony 24 lutego. Ciekawostką jest, że we Francji obchodzi się tłusty wtorek, podczas którego organizuje się zabawy i parady.
Chrusty tradycyjnie przygotowuje się w karnawałowym okresie. Kruche ciastka kształtem przypominają złożone kokardki. Przygotowywane są w głębokim tłuszczu i na końcu obsypane cukrem pudrem. Według tradycji przyrządza się je z mąki, żółtek, śmietany, odrobiny soli. Konsystencja ciasta jest dość twarda, więc wyrobienie ciasta wymaga trochę siły i cierpliwości, by ciasto zgromadziło jak najwięcej powietrza, dzięki któremu faworki wyjdą wyjątkowo kruche.
(duża porcja, czas: około 1,5 godziny)
Składniki:
Chrusty należy bardzo cienko rozwałkować, pokroić na równe paseczki i smażyć na oleju.
Przygotowanie w 10 krokach: