Kiedy jest Tłusty Czwartek 2022? Sprawdź, jak zrobić faworki. Przepis na szybki i smaczny deser

Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, a pączki kuszą nas tego dnia na każdym kroku. Oprócz nich tradycyjnie je się też faworki. Najlepszy przysmak karnawałowy zrobisz w prosty sposób i będziesz cieszyć się kruchymi i delikatnymi chrustami!

 Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Tłusty czwartek wiąże się z wieloma tradycjami. Zwyczajowo jest to ostatni czwartek przed Środą Popielcową w Polsce i jest to okazja pozwalająca zjedzenie pączków, faworków bez ograniczeń w kaloryczności. Podczas jednego z najbardziej charakterystycznych świąt karnawału mamy też okazję na delektowanie się faworkami, czyli chrustem.

Marcelina ZawadzkaTa sukienka Marceliny Zawadzkiej to HIT! Fani są zachwyceni

Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej

Kiedy jest tłusty czwartek 2022?

Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, a jego data zależna jest od świąt wielkanocnych, lecz najczęściej tłusty czwartek wypada między 29 stycznia a 4 marca. W 2022 roku będzie obchodzony 24 lutego. Ciekawostką jest, że we Francji obchodzi się tłusty wtorek, podczas którego organizuje się zabawy i parady. 

Jak zrobić faworki na to smaczne święto? Poznaj niezbędne składniki

Chrusty tradycyjnie przygotowuje się w karnawałowym okresie. Kruche ciastka kształtem przypominają złożone kokardki. Przygotowywane są w głębokim tłuszczu i na końcu obsypane cukrem pudrem. Według tradycji przyrządza się je z mąki, żółtek, śmietany, odrobiny soli. Konsystencja ciasta jest dość twarda, więc wyrobienie ciasta wymaga trochę siły i cierpliwości, by ciasto zgromadziło jak najwięcej powietrza, dzięki któremu faworki wyjdą wyjątkowo kruche. 

(duża porcja, czas: około 1,5 godziny)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki spirytusu
  • do smażenia ok. 0,5 l oleju
  • cukier puder do posypania

Przepis na faworki: smażony przysmak, który uwielbiają Polacy!

Chrusty należy bardzo cienko rozwałkować, pokroić na równe paseczki i smażyć na oleju.

Przygotowanie w 10 krokach:

  1. Na stolnice przesiej mąkę. Dodaj żółtka, szczyptę soli i śmietanę oraz spirytus.
  2. Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez kilka minut.
  3. Podziel ciasto na 4 części i każdą zawiń w folię spożywczą, by nie wyschła. Odstaw na 30 min.
  4. Rozwałkuj każdą część ciasta najcieniej jak potrafisz.
  5. Nożem pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 7 cm.
  6. W każdym z pasków zrób po środku podłużne nacięcie.
  7. Zwiń faworki - przewlecz jeden z końców przez zrobione wcześniej nacięcie. Gotowe przykryj ściereczką, by nie obsychały.
  8. Rozgrzej olej w głębokiej patelni.
  9. Smaż chrust porcjami na złoty kolor. Uwaga! Faworki są cieniutkie i smażą się bardzo szybko.
  10. Gotowe faworki przełóż na ręcznik papierowy, a po wystygnięciu posyp cukrem pudrem. Gotowe!
Więcej o: