Serowe pączki. Jak je przygotować?
Przepis na pączki z serka to nieco inne od tradycyjnego podejście do tworzenia smakołyków na Tłusty Czwartek. Dzień ten bezsprzecznie kojarzy nam się z pączkami, choć większość z nas sięga po nie znacznie częściej. Każdego dnia pączki o wielu nadzieniach dostępne są w cukierniach i piekarniach, ale także zwykłych dyskontach spożywczych. Niemniej jednak w Tłusty Czwartek smakują one wyjątkowo. W dniu tym już od wczesnych godzin porannych przed sklepikami z pieczywem i ciastami widoczne są kolejki klientów, którzy kupują więcej niż zwykle pączków, ale też faworków, oponek i innych słodkości. Tłusty Czwartek jest bowiem ostatnim akcentem karnawału - momentem, kiedy możemy pozwolić sobie na bezkarne objadanie słodkościami przed rozpoczęciem Wielkiego Postu.
Przyznać jednak trzeba, że nawet najsmaczniejsze pączki z cukierni nie są w stanie równać się z tymi przygotowanymi własnoręcznie w domu. W książkach kucharskich, ale też na blogach kulinarnych znajdziemy mnóstwo receptur na te wyjątkowe smakołyki. Poniżej znajdziesz przepis na serowe pączki, które uda ci się przygotować w kilka chwil. Z pewnością podbijesz nimi podniebienia twoich domowników!
Serowe pączki na Tłusty Czwartek i nie tylko
Składniki: 30 dag twarogu półtłustego (zmielonego lub gotowego, sernikowego z wiaderka), 3 jajka, 2 szklanki mąki, 2-3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, płaska łyżeczka sody, olej do smażenia pączków (w zależności od naczynia około 0,5-1 litr)
Przygotowanie:
- Jajka i ser wyjmujemy kilka godzin wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej.
- W misce umieszczamy ser.
- Dodajemy do niego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
- Wbijamy jaja.
- Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy.
- Dokładnie mieszamy całość (można użyć do tego robota planetarnego).
- W tym czasie przygotowujemy patelnię lub garnek o szerokim dnie i dość wysokim rancie. Wlewamy olej i zaczynamy go podgrzewać (należy pamiętać, że oleju musi być na tyle dużo, aby pączki w nim swobodnie "pływały").
- Z gotowego ciasta formujemy pączki. Dłonie lekko natłuszczamy olejem i następnie odrywamy niezbyt duże kawałki ciasta (w trakcie smażenia pączki zwiększają swoją objętość) - formujemy z nich lekko spłaszczone kulki.
- Gdy olej będzie maksymalnie rozgrzany, wrzucamy pierwszą partię pączków i smażymy po obu stronach na złoty kolor.
- Gotowe wyjmujemy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Kiedy przestygną możemy posypać je delikatnie cukrem pudrem.
Zobacz wideo
Po czym poznać najlepsze pączki?
Pączki tradycyjne z marmoladą: przepis
Serowe pączki to ekspresowy wariant, kiedy chcemy przygotować przysmaki na Tłusty Czwartek. Dzień ten nie może się jednak obejść bez tradycyjnych pączków z marmoladą. Taki przepis na pączki jest zdecydowanie bardziej wymagający i należy odpowiednio się przygotować do ich wykonania. Zacząć należy oczywiście od listy zakupów.
Tradycyjne pączki z marmoladą
Składniki: 0,5 kg mąki pszennej, szklanka mleka, kostka świeżych drożdży, 4 żółtka, 5 dag cukru, 1/4 kostki masła, sól, odrobina spirytusu, marmolada różana, lukier, skórka z pomarańczy, olej do smażenia pączków
Przygotowanie:
- Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Mleko podgrzewamy w rondelku.
- W miseczce przygotowujemy zaczyn. Rozkruszamy drożdże, dodajemy po łyżce cukru i mąki oraz 2 łyżki mleka. Całość dokładnie rozcieramy, aby stworzyć jednolitą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby składniki zaczęły pracować.
- Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, szczyptę soli, cukier i wystudzone masło. Zacznamy wyrabiać ciasto. Dodajemy zaczyn dalej wyrabiając. Dodajemy resztę mleka oraz spirytus i kontynuujemy zagniatanie, aż stanie się jednolite.
- Gotowe ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
- Po tym czasie umieszczamy ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Lekko je rozwałkowujemy i wycinamy krążki o średnicy około 7-8 cm (można użyć specjalnej formy lub szklanki).
- Gotowe pączki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy duży garnek, wlewamy do niego olej i pod koniec wyrastania pączków zacznamy go rozgrzewać.
- W międzyczasie, gdy pączki podrosną nadziewamy je marmoladą (użyć do tego najlepiej szprycy do pączków).
- Na rozgrzany olej wkładamy pierwszą partię pączków i smażymy z obu stron na złoto. Gotowe wyjmujemy na talerz przykryty papierowym ręcznikiem i odsączamy z tłuszczu. Gdy przestygną lukrujemy i dekorujemy startą skórką pomarańczową.
Zobacz też: Przepis na pączki z ziemniakami. Ten dodatek sprawi, że pączki będą pulchne i delikatne