Kiedy wypada tłusty czwartek - słodka końcówka lutego
Odpowiedź na pytanie, kiedy wypada tłusty czwartek w tym roku, brzmi 24 lutego. Dlaczego warto podkreślić tę datę w kalendarzu? Małe przypomnienie pomoże nam uniknąć kolejek, co więcej w niektórych cukierniach można z wyprzedzeniem zamówić pączki i odebrać słodki pakunek poza kolejnością. Część osób podchodzi do zadania ambitnie, z myślą o tych, którzy pod koniec lutego chcą podnieść swoją kulinarną poprzeczkę, prezentujemy poniżej przepis na pączki i faworki.
Tłusty czwartek 2022. Idealne pączki krok po kroku
W latach 90. pączek był naturalnym wyborem na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Aktualnie to raczej sporadyczna odskocznia od zdrowych posiłków. Wiemy już, kiedy jest tłusty czwartek, a czy istnieje idealny przepis na pączki lub faworki?
Tłusty czwartek i idealne pączki - lista składników
Dla tych, którzy samodzielnie przygotowują pączki na tłusty czwartek mamy łatwy przepis. Oto potrzebne składniki:
- mąka pszenna - 1 kg,
- cukier - 1 szklanka,
- drożdże - 15 dag,
- ciepłe mleko - 2 szklanki,
- żółtka - 6 sztuk,
- olej - 5 łyżek,
- ocet - 1 łyżka,
- jajko - 1 sztuka,
- sól, cukier waniliowy
Lista dodatków
- mąka do podsypania,
- cukier,
- marmolada,
- olej do smażenia
Zobacz wideo
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!
Przepis na pączki krok po kroku
Przedstawiamy prosty przepis na pączki na tłusty czwartek:
- Drożdże należy rozetrzeć z małą ilością ciepłego mleka oraz po łyżce cukru i mąki.
- Tak przygotowaną masę przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
- Żółtka i jedno jajko należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do przygotowanej mąki dodajemy drożdże, jajko, ocet, mleko i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i dodajemy olej i wyrabiamy. Na koniec tego etapu przykrywamy ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny do momentu, aż urośnie.
- Ciasto wałkujemy i przy pomocy szklanki dzielimy je na porcje. Na jedną część wykładamy marmoladę i nakładamy drugą porcję.
- Pączki wykładamy na stolnicę i następne posypujemy mąką, następnie odstawiamy na pół godziny.
- Czas przejść do smażenia, pączki smażymy z każdej strony po kilka minut.
- Usmażone pączki należy odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na faworki - to prostsze niż myślisz
Faworki to alternatywa dla pączków, wartość kaloryczna czterech sztuk to mniej więcej jeden pączek. Poniżej znajdziesz listę składników oraz przepis na faworki.
Składniki na ciasto:
- mąka tortowa - 1,5 szklanki,
- gęsta śmietana - 4 łyżki stołowe
- żółtka - 4 sztuki,
- ocet, może być też spirytus - 1 łyżka stołowa,
Lista dodatkowych składników:
- olej do smażenia,
- cukier puder w formie posypki,
- mąka pszenna w formie posypki do stolnicy.
Przygotowanie:
- Ze składników zagniatamy ciasto.
- Ciasto należy złożyć kilkukrotnie. Ubijamy całość tłuczkiem, do momentu aż pojawią się pęcherzyki.
- Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Po upływie około pół godziny ciasto należy rozwałkować na cienki plaster.
- Teraz wycinamy nożem kwadraty, które następnie przecinamy pośrodku.
- Przez otwór należy przeciągnąć koniec ciasta.
- Faworki smażymy na rozgrzanym oleju, dokładnie z każdej strony na złoto.
- Na koniec faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz też: Jak przedłużyć świeżość pączka? Zdradzamy sposoby cukierników, które z łatwością wykonasz w domu