Kiedy przypada tłusty czwartek 2022? Tradycja sięga czasów pogańskich. Nie jadano wtedy słodkich pączków

Wiele osób może zastanawiać się juz kiedy przypada tłusty czwartek 2022? Tradycja ta jest przesuwna, dlatego nie wypada co roku w ten sam dzień. Z dniem tym wiąże się też tradycja i kilka ciekawostek.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Coraz bliżej już do święta wszystkich łasuchów, czyli tłustego czwartku. Dzień ten jest obchodzony w Polsce już od wielu lat. Poza samym jedzeniem pączków dzień ten powiązany jest także z ciekawą historią i ciekawostkami o pączkach.

Zobacz wideo Ile jest wart przepis na pączki z Górczewskiej? "Nie ma pani takich pieniędzy"

Małgorzata KożuchowskaMałgorzata Kożuchowska znów oczarowała fanów swoim zdjęciem

Kiedy przypada tłusty czwartek 2022? Dzień ten wypada już w lutym i rozpoczyna ostatki 2022

Warto wiedzieć, że tłusty czwartek nie zawsze wypada w ten sam dzień. Zawsze jednak rozpoczyna tzw. ostatki, czyli ostatni tydzień karnawału. Jego data jest ruchoma dlatego, że zależy ona od tego, w który dzień w danym roku obchodzimy Wielkanoc. W 2022 objadać się paczkami i rozpoczynać ostatki będziemy już niedługo, bo 24 lutego.

Historia tłustego czwartku sięga czasów pogaństwa. Stamtąd tez wywodzi się nazwa tej tradycji

Tłusty czwartek świętowano już w czasach pogańskich. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy, wyprawiano w związku z tym uczty, na których zazwyczaj pojawiały się tłuste potrawy. Jedzono je, aby było cieplej i aby mieć więcej siły w tym mroźnym i trudnym czasie. I to właśnie od tego tłustego jedzenia pochodzi nazwa tej tradycji. Data tego dnia natomiast zmienia się co roku, ale zawsze wypada na dokładnie 53 dni przed świętami Wielkiej Nocy.

pączkiIle kalorii ma pączek? Tłusty czwartek przed nami

Ciekawostki o tłustym czwartku i pączkach, które znamy

W dawnych czasach nie znano typowych dla nas pączków na słodko z ciasta drożdżowego. Pączki przygotowywane były początkowo z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, boczkiem lub mięsem. Traktowane były jako zakąska do wódki i mięsa. Ich słodka wersja pojawiła się na polskich stołach w XVI wieku jako swego rodzaju ciastko-niespodzianka. W środek wkładano migdał lub orzeszek — kto trafił na takiego pączka, ten miał zapewniony rok w szczęściu i dostatku. Potem przygotowywano pączki z nadzieniem, lukrowane i oponki.

Więcej o: