Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Choć cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce, to nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że przygotowany z niej syrop może być skuteczniejszy niż niejedno lekarstwo znajdujące się w domowej apteczce. Wszystko za sprawą jej bogatych właściwości, jakie w sobie skrywa.
Cebula znana jest ze swoich właściwości bakteriobójczych oraz bogactwa wielu minerałów. Syrop z niej przygotowany najczęściej stosuje się podczas przeziębienia. Warto podkreślić, że poradzi sobie on świetnie zarówno w kaszlu suchym oczyszczając jednocześnie górne drogi oddechowe, jak i mokrym. Ma on bowiem także właściwości wykrztuśne, gdyż rozrzedza wydzielinę zalegającą w gardle.
Nie są to jednak jedyne właściwości, z jakich słynie cebula, a to wszystko za sprawą znajdujących się w niej witamin i minerałów tj.:
Do sporządzenia domowego syropu z cebuli potrzebujemy jedynie 2 średnie cebule oraz 4 łyżki cukru. Obieramy i siekamy drobno cebule, a następnie umieszczamy ją w słoiku o pojemności ok. 400-500 ml. Do środka dodajemy cukier i całość dokładnie mieszamy. Słoik przykrywamy pokrywką i odstawiamy na maksymalnie 2 dni. Po tym czasie cebula powinna puścić sok, który następnie przecedzamy. Otrzymamy w ten sposób do 150 ml syropu z cebuli, który w lodówce możemy przechowywać do 2 tygodni. Łyżkę takiego syropu możemy spożywać do dwóch razy dziennie.
Możemy wzbogacić nieco nie tylko smak, ale i właściwości takiego syropu dodając do niego: