Jak uporać się z kaszlem domowym sposobem? Wystarczą te dwa składniki za 5 zł

Już nasze prababcie wykorzystywały ten sposób, aby zwalczyć uporczywy kaszel i oczyścić górne drogi oddechowe. Syrop z cebuli dzięki swoim właściwościom może zdziałać prawdziwe cuda. Niech nie odstraszy was jego ostry smak i nieprzyjemny zapach. Wystarczą bowiem tylko dwa składniki, by uporać się z przeziębieniem.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Domowe sposoby na przeziębienie

Choć cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce, to nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że przygotowany z niej syrop może być skuteczniejszy niż niejedno lekarstwo znajdujące się w domowej apteczce. Wszystko za sprawą jej bogatych właściwości, jakie w sobie skrywa. 

Dorota GardiasDorota Gardias ma modną kamizelkę! Podobna w Top Secret

Syrop z cebuli — na jaki kaszel sprawdzi się najlepiej? 

Cebula znana jest ze swoich właściwości bakteriobójczych oraz bogactwa wielu minerałów. Syrop z niej przygotowany najczęściej stosuje się podczas przeziębienia. Warto podkreślić, że poradzi sobie on świetnie zarówno w kaszlu suchym oczyszczając jednocześnie górne drogi oddechowe, jak i mokrym. Ma on bowiem także właściwości wykrztuśne, gdyż rozrzedza wydzielinę zalegającą w gardle. 

To nie jedyne zalety, jakie ma syrop z cebuli. Właściwości tego warzywa dla niektórych mogą być niespodzianką 

Nie są to jednak jedyne właściwości, z jakich słynie cebula, a to wszystko za sprawą znajdujących się w niej witamin i minerałów tj.: 

  • witamina C — wspomagająca układ odpornościowy,
  • potas — wspomaga obniżenie ciśnienia krwi, 
  • kwercetyna — również obniża ciśnienie krwi, a jednocześnie poprawia zdrowie serca,
  • tiosulfiniany — mogą hamować wzrost szkodliwych mikroorganizmów i zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi.

Jak przygotować syrop z cebuli? Przepis podstawowy składa się z dwóch składników

Do sporządzenia domowego syropu z cebuli potrzebujemy jedynie 2 średnie cebule oraz 4 łyżki cukru. Obieramy i siekamy drobno cebule, a następnie umieszczamy ją w słoiku o pojemności ok. 400-500 ml. Do środka dodajemy cukier i całość dokładnie mieszamy. Słoik przykrywamy pokrywką i odstawiamy na maksymalnie 2 dni. Po tym czasie cebula powinna puścić sok, który następnie przecedzamy. Otrzymamy w ten sposób do 150 ml syropu z cebuli, który w lodówce możemy przechowywać do 2 tygodni. Łyżkę takiego syropu możemy spożywać do dwóch razy dziennie. 

Możemy wzbogacić nieco nie tylko smak, ale i właściwości takiego syropu dodając do niego: 

  • czosnek — jest on również naturalnym antybiotykiem, 
  • sok z cytryny — zwiększy działanie wzmacniające odporność, 
  • miód — zastępujemy nim cukier. Wspomoże on pracę wątroby oraz zadziała bakteriobójczo. 

KwiatyTe rośliny domowe są piękne i niewymagające

Więcej o: