Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Pizza dostępna i znana na całym świecie, uwielbiana przez miliony przebyła długą drogę, by ostatecznie przyjąć dzisiejszą formę. Historia pizzy sięga czasów starożytnej Grecji, dopiero później trafiła do Rzymu jako pieczony placek z ziołami i nadali jej swoją nazwę. Ostatecznie trafiła też za ocean i tam powstała jeszcze inna wersja — na bogato. Jak zrobić idealną pizzę?
Historia pizzy sięga już czasów starożytnej Grecji, to właśnie mieszkańcy tego regionu zajadali się płaskimi plackami z oliwą, czosnkiem i dodatkiem ziół. Jej nazwa brzmiała wtedy „plangutos". Pizza dotarła również do Rzymu, gdzie zyskała równie sporą popularność. Przyjęli tradycję i sztukę wyrabiania pizzy, która wtedy przygotowywana była na naturalnym zakwasie, zaś dzisiejsza wersja powstaje na bazie drożdży. Nadali jej nazwę focaccia i skradła serca wielu mieszkańców Rzymu. W przeszłości spożywali ją głównie ubodzy mieszkańcy Neapolu i wykonywali ją z mąki i wody. Wtedy jej nazwa "picea" oznaczała placek z wody, mąki oraz drożdży. Gdy do Włoch dotarły pomidory, pizzę zaczęto smarować sosem z aromatycznych pomidorów.
focaccia haps
Kiedy to w XVII wieku do Europy zostały sprowadzone pomidory, zaczęto wykorzystywać je do przygotowywania pizzy. Mieszkańcy Neapolu często korzystali z nich i w 1889 roku, gdy odwiedziła ich królowa Włoch, czyli Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem przygotowano specjalnie na ich cześć dzisiaj znaną nam pizzę Margheritę. Placek pochodzący od imienia królowej składał się z trzech składników w narodowych barwach Włoch: bazylii, mozzarelli i pomidorów.
O wiele później w pizzy zakochali się również Amerykanie, lecz oni stworzyli wersję placka w innej odsłonie — na grubym spodzie i z wieloma dodatkami. Właśnie tam powstała również najdroższa pizza świata, która kosztuje w przeliczeniu ponad 9000 tys. złotych, czyli 2 700 dolarów. Rekordowo droga pizza została wypieczona na spodzie truflowym z dodatkiem atramentu z kałamarnicy i dodatkiem 24 karatowych, złotych listków z Ekwadoru. Najdroższa pizza na świecie została przygotowana po raz pierwszy 24 kwietnia 2017 roku w jednej z restauracji na Manhattanie.
Pizza neapolitańska / zdjęcie ilustracyjne fot. Paolo Paradiso / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne
Przygotowanie: 60 min Pieczenie: 13 min Łącznie: 73 min
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie: