Dzień pizzy 2022: Gdzie zjemy pizzę za 9 tys. zł? Poznaj przepis na pizzę Magdy Gessler

Dostępna w wielu wariantach, uwielbiana na całym świecie, jedzona na każdą okazję - pizza. Polacy uwielbiają kuchnię włoską, a szczególnie pizzę, czyli najpopularniejszy przysmak prosto ze słonecznej Italii. Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzimy 9 lutego.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Pizza dostępna i znana na całym świecie, uwielbiana przez miliony przebyła długą drogę, by ostatecznie przyjąć dzisiejszą formę. Historia pizzy sięga czasów starożytnej Grecji, dopiero później trafiła do Rzymu jako pieczony placek z ziołami i nadali jej swoją nazwę. Ostatecznie trafiła też za ocean i tam powstała jeszcze inna wersja — na bogato. Jak zrobić idealną pizzę? 

Kasia Cichopek odsłoniła brzuch i pochwaliła się figurą. Widać efekty ćwiczeń? (zdjęcie ilustracyjne)Katarzyna Cichopek w oryginalnej kurtce bez rękawów

Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli

Historia pizzy: starsza niż myślisz!

Historia pizzy sięga już czasów starożytnej Grecji, to właśnie mieszkańcy tego regionu zajadali się płaskimi plackami z oliwą, czosnkiem i dodatkiem ziół. Jej nazwa brzmiała wtedy „plangutos". Pizza dotarła również do Rzymu, gdzie zyskała równie sporą popularność. Przyjęli tradycję i sztukę wyrabiania pizzy, która wtedy przygotowywana była na naturalnym zakwasie, zaś dzisiejsza wersja powstaje na bazie drożdży. Nadali jej nazwę focaccia i skradła serca wielu mieszkańców Rzymu. W przeszłości spożywali ją głównie ubodzy mieszkańcy Neapolu i wykonywali ją z mąki i wody. Wtedy jej nazwa "picea" oznaczała placek z wody, mąki oraz drożdży. Gdy do Włoch dotarły pomidory, pizzę zaczęto smarować sosem z aromatycznych pomidorów. 

focacciafocaccia haps

Jak wyglądała pierwsza, a jak najdroższa pizza? 

Kiedy to w XVII wieku do Europy zostały sprowadzone pomidory, zaczęto wykorzystywać je do przygotowywania pizzy. Mieszkańcy Neapolu często korzystali z nich i w 1889 roku, gdy odwiedziła ich królowa Włoch, czyli Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem przygotowano specjalnie na ich cześć dzisiaj znaną nam pizzę Margheritę. Placek pochodzący od imienia królowej składał się z trzech składników w narodowych barwach Włoch: bazylii, mozzarelli i pomidorów.

O wiele później w pizzy zakochali się również Amerykanie, lecz oni stworzyli wersję placka w innej odsłonie — na grubym spodzie i z wieloma dodatkami. Właśnie tam powstała również najdroższa pizza świata, która kosztuje w przeliczeniu ponad 9000 tys. złotych, czyli 2 700 dolarów. Rekordowo droga pizza została wypieczona na spodzie truflowym z dodatkiem atramentu z kałamarnicy i dodatkiem 24 karatowych, złotych listków z Ekwadoru. Najdroższa pizza na świecie została przygotowana po raz pierwszy 24 kwietnia 2017 roku w jednej z restauracji na Manhattanie.

Pizza neapolitańskaPizza neapolitańska zdjęcie ilustracyjne; fot. Paolo Paradiso / shutterstock.com

Przepis na idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler

Przygotowanie: 60 min   Pieczenie: 13 min   Łącznie: 73 min

Składniki:

Ciasto:

  • 7 g drożdży suchych
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 380 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Farsz:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta oregano
  • 20 dag startej mozzarelli
  • 1/2 słoiczka oliwek zielonych
  • kilka łyżek kukurydzy
  • po upieczeniu rukola i szynka parmeńska/szwarcwaldzka

Przygotowanie:

  1. Do miski lub garnka wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę. Wsypujemy drożdże suche i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.
  2. W dużej misce dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól, oliwę, szczyptę pieprzu oraz zaczynające pracować drożdże. Wyrabiamy 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite i nie klejące się do rąk. Odstawiamy na 30 minut, przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość.
  3. Dzielimy na dwie części, z których upieczemy dwie osobne pizze.
  4. Wyrabiamy okrągły placek dłonią. Na ciasto nakładamy łyżkę przecieru pomidorowego, przyprawy, starty ser, a  później pozostałe dodatki (rukolę i szynkę dodajemy po upieczeniu). Piec w temp. 240 stopni przez 11-14 minut. Smacznego! 
Więcej o: