Paproć to roślina, która z pozoru wydaje się być zwyczajna i wizualnie nie wyróżnia się niczym szczególnym. O jej kwiatach krążą legendy, jednak nikomu do tej pory nie udało się ich zobaczyć. Kwiat paproci, to inaczej perunowy kwiat, który zakwita tylko raz do roku — w czasie przesilenia letniego, podczas najkrótszej nocy w roku. Zapewniamy, że bez owego kwiatu paproć i tak może wyglądać fantastycznie, a przy okazji korzystnie wpływa na powietrze w pomieszczeniach. Podpowiadamy, co zrobić, aby zachowała swój wygląd i nie usychała. Ten trik może cię zaskoczyć.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Paproć, lub jak mówi się potocznie — paprotka, to roślina, która nie sprawia wielu trudności. Można cieszyć się jej wyglądem, stawiając na minimum potrzebnej pielęgnacji. Najważniejsza jest woda, której paproć potrzebuje dosyć dużo. Paprocie można trzymać w pomieszczeniach, o przeróżnym nasileniu światła. Co prawda, te rośliny gdyby mogłyby wybrać — wolałyby stanowiska o rozproszonym świetle, nawet częściowo zacienione, ale nie jest to konieczne. Temperatura w pomieszczeniu powinna być pokojowa, wtedy zapewnisz im optymalne warunki. Pamiętaj, aby unikać przeciągów.
Paprocie to rośliny doniczkowe, które potrzebują odpowiedniej gleby. Najlepsza dla nich to ta z dużą ilością próchnicy. Paprotki należy też regularnie przesadzać, najlepiej wczesną wiosną — w marcu i kwietniu. Podłoże, w którym zasadzono paprocie, musi być stale lekko wilgotne. Uważaj, aby roślina nie stała w wodzie. Najlepiej co kilka godzin dolewać kilka kropel z konewki. Liście można zraszać miękką wodą.
Niemal każdy z nas ma w domu herbatę. Jeśli nie owocową, czy zieloną, to chociaż klasyczną czarną, która uwielbiana jest przede wszystkim w towarzystwie cytryny i cukru. Paprocie także lubią ją pić, choć bez słodkich, czy cytrusowych dodatków. Czarna herbata wpływa na kondycję tych roślin, ale tylko jeśli ma temperaturę pokojową i jest aplikowana raz w miesiącu w niewielkich dawkach. Po pewnym czasie paproć puści nowe łodygi, a liście przestaną usychać i opadać. Jeśli na co dzień pijasz ciemną herbatę bez dodatków i zdarza ci się zapominać o niej i zostawiać ją na stole — to idealne rozwiązanie "zero waste".