Już za kilka dni Tłusty Czwartek, czyli wielkie święto wszystkich miłośników pączków. Tego dnia nie liczy się kalorii. Cukiernie mają ręce pełne roboty, a świętujący - brzuchy pełne pysznych wypieków. Dawniej wierzono, że nie zjedzenie pączka może skutkować poważnymi konsekwencjami. Bieda była najłagodniejszą z nich. Podpowiadamy, kiedy jest Tłusty Czwartek, oraz jakie tradycje mu towarzyszą.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Tłusty Czwartek jest świętem, które zmienia swoją datę. To ze względu na tradycje katolickie, które mówią o ostatnim czwartku przed środą popielcową, która rozpoczyna Wielki Post. Ponieważ Wielkanoc jest świętem przesuwnym — dostosowany do tego Tłusty Czwartek również. Najczęściej tłusty czwartek wypada między 29 stycznia a 4 marca. W 2022 roku będzie obchodzony 24 lutego. W niektórych krajach świata obchodzony jest we wtorek. W Polsce królują pączki, a w innych krajach — naleśniki. Tłusty Czwartek nazywano w przeszłości na różne sposoby. Były to m.in. zapusty, mięsopust i ostatki.
Ze świętem łasuchów wiąże się wiele legend i powiedzeń. Tradycja sięga czasów przedchrześcijańskich, kiedy w formie sutej uczty świętowano nadejście wiosny i oficjalne zakończenie zimy. Na stołach pojawiały się tłuste mięsa, chleb i wino. Jako przekąskę serwowano pączki ze słoniną, które nie miały w sobie grama cukru. Dopiero po latach zdecydowano się na słodkie wypieki, jako grzeszną przyjemność.
Zjedzenie pączka w Tłusty Czwartek to wręcz obowiązek. Smaczne pączki często są rozdawane w tym dniu w szkołach, czy miejscach pracy. Zastanawialiście się kiedyś, co się stanie jeśli nie zjecie pączka w tym dniu? W przeszłości przywiązywano do tego ogromne znaczenie. Dawniej w Polsce, a dokładniej na Pomorzu świętowano "zapusty" jedząc tłuste placki ziemniaczane, tzw. plincë. Popularne były też wypieki takie jak ruchanki w towarzystwie duszonego mięsa o nazwie szmurówka. Kaszubska tradycja mówi, że kto nie zjadł wcześniej wspomnianych placków, tego latem zjadały, a przynajmniej kąsały komary.
Polskie pączki w XVI w. z początku nadziewano migdałami i orzechami. Nie wszystkie miały nadzienie, a poczęstunek miał charakter losowania. Kto nie otrzymał pączka z nadzieniem, ten miał stracić szansę na szczęście w bieżącym roku. Stare polskie przysłowie brzmiało: „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zjedzą pole i będzie miał pustki w stodole". Wierzono bowiem, że myszy zabierają plony i sieją niedostatek. Niektóre legendy głoszą nawet, że nie zjedzenie pączka w Tłusty Czwartek przez roztargnienie mogło mieć jeszcze poważniejsze konsekwencje. Zapominalski miał być zjedzony przez myszy.