Zwykle wylewasz ją po gotowaniu. To błąd! Podlej nią rośliny i ciesz się efektem

Skórka od banana, czy fusy z kawy to jedne z najpopularniejszych domowych nawozów do roślin. Jak się jednak okazuje, podobne działanie mają też inne "odpadki" pozostałe po gotowaniu.

Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl

Moda na domową dżunglę na dobre rozkwitła podczas pandemii COVID, która uświadomiła nam, jak zbawienny wpływ na nasze samopoczucie ma natura. Troska o rośliny nie ogranicza się jednak wyłącznie do ich podlewania. Jeśli chcemy, by nasze rośliny pięknie rosły, powinniśmy zadbać o ich regularne nawożenie. W tym celu nie musimy jednak sięgać po specjalistyczne, czy też chemiczne preparaty. Równie dobrze sprawdzą się naturalne, domowe sposoby, które przy tym pozwolą nam zaoszczędzić.

Zobacz wideo

Woda po gotowaniu ryżu - domowy nawóz do roślin

Mało, kto zdaje sobie sprawę, że wiele "domowych odżywek do kwiatów" powstaje tak naprawdę przy okazji np. podczas gotowania. Do podlewania kwiatów doskonale nada się bowiem woda po gotowaniu ryżu (oczywiście bez soli). To świetny trik, który jest nie tylko ekologiczny, ale naprawdę poprawia wygląd naszych roślin.

W tym celu wystarczy odstawić wodę pozostałą po gotowaniu ryżu do ostygnięcia, a następnie podlać nią nasze rośliny. Zawiera ona m.in. krzem, żelazo, magnez oraz fosfor, co zbawiennie wpływa na kondycję naszych roślin. Taki zabieg wystarczy przeprowadzić 1-2 w miesiącu, by już wkrótce zobaczyć efekty - rośliny będą szybciej rosnąć i staną się przy tym mocniejsze.

Znaliście ten sposób?

Więcej o: