Jak pozbyć się moli spożywczych? Domowe sposoby na zwalczenie problemu. Warto znać te słabości wroga

Z molami spożywczymi podobnie jak na wojnie, trzeba znać słabości wroga. Właśnie one posłużą w skutecznym wytępieniu insektów z kuchni. Jak pozbyć się moli spożywczych i zapobiec ich zagnieżdżeniu się?

Mole spożywcze to często spotykany problem w wielu kuchniach. Na szczęście istnieją sposoby do walki z nimi, by tak szybko jak się zadomowiły, to opuściły przestrzenie szafek kuchennych. Istnieje wiele domowych metod do walki z nimi. Zachowanie porządku, usunięcie zainfekowanych produktów to pierwsze z czynności, które powinniśmy wykonać. Co jeszcze przyda się do walki z molami spożywczymi?

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czego nie znoszą mole spożywcze? Gdzie je znaleźć?

Mole spożywcze nie tolerują intensywnych zapachów. Dlatego uciekają z miejsc, w których wyczuwalna jest woń octu, goździków, liści laurowych, cytryny, mięty, pomarańczy oraz wanilii. Ukrywają i rozmnażają się najczęściej w produktach sypkich. Zwykle są to kasze, mąki czy ryż. Nawet jeżeli pokarm wydaje nam się wolny od szkodników, wcale nie oznacza to, że się tam nie znajdują. Dlatego warto przejrzeć i wyrzucić potencjalnie zainfekowane produkty z kuchni, wyczyścić szafki oraz umyć je z użyciem detergentu. Mole żyją w ciemnych, trudno dostępnych miejscach.

Domowe wcale nie znaczy gorsze sposoby na mole spożywcze

Domowe sposoby również mogą okazać się wyjątkowo skuteczne w walce z molami spożywczymi, najpopularniejsze to:

  • ocet - naczynie wypełnione octem należy rozstawić w szafkach kuchennych,
  • olejki eteryczne - kilka kropel olejku lawendowego lub eukaliptusowego z dodatkiem octu należy rozstawić w szafkach, w których znajduje się jedzenie,
  • liście laurowe - rozstawić kilka listków w szafkach lub rozsypać w kącikach,
  • owoce cytrusowe - jeżeli obieramy cytrusy to ich skórka może się przydać do walki z molami, wystarczy umieścić ją w szafce kuchennej.

Lepiej zapobiegać, niż walczyć — o czym należy pamiętać?

Nie chcąc dopuścić do zagoszczenia się w kuchni insektów w postaci moli spożywczych, trzeba pamiętać o kilku czynnościach. Należy regularnie wietrzyć i myć szafki kuchenne, najlepiej przy użyciu mieszanki wody z octem. Kolejnym nawykiem, który powinniśmy nabyć, jest przesypywanie sypkich produktów z foliowych opakowań do szklanych pojemników. 

Więcej o: