Mole spożywcze to często spotykany problem w wielu kuchniach. Na szczęście istnieją sposoby do walki z nimi, by tak szybko jak się zadomowiły, to opuściły przestrzenie szafek kuchennych. Istnieje wiele domowych metod do walki z nimi. Zachowanie porządku, usunięcie zainfekowanych produktów to pierwsze z czynności, które powinniśmy wykonać. Co jeszcze przyda się do walki z molami spożywczymi?
Mole spożywcze nie tolerują intensywnych zapachów. Dlatego uciekają z miejsc, w których wyczuwalna jest woń octu, goździków, liści laurowych, cytryny, mięty, pomarańczy oraz wanilii. Ukrywają i rozmnażają się najczęściej w produktach sypkich. Zwykle są to kasze, mąki czy ryż. Nawet jeżeli pokarm wydaje nam się wolny od szkodników, wcale nie oznacza to, że się tam nie znajdują. Dlatego warto przejrzeć i wyrzucić potencjalnie zainfekowane produkty z kuchni, wyczyścić szafki oraz umyć je z użyciem detergentu. Mole żyją w ciemnych, trudno dostępnych miejscach.
Domowe sposoby również mogą okazać się wyjątkowo skuteczne w walce z molami spożywczymi, najpopularniejsze to:
Nie chcąc dopuścić do zagoszczenia się w kuchni insektów w postaci moli spożywczych, trzeba pamiętać o kilku czynnościach. Należy regularnie wietrzyć i myć szafki kuchenne, najlepiej przy użyciu mieszanki wody z octem. Kolejnym nawykiem, który powinniśmy nabyć, jest przesypywanie sypkich produktów z foliowych opakowań do szklanych pojemników.