Jak szybko i bez bałaganu rozmrozić lodówkę? Ten sposób jest prosty i skuteczny

Otwierasz lodówkę, tam powierzchnia szuflad pokryta jest lodem, a ich mechanizm działa coraz gorzej? To znak, że najwyższa pora na rozmrożenie lodówki. Podpowiemy jak to zrobić w miarę szybko i bez zbędnych komplikacji.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Oblodzone urządzenia wymagają rozmrożenia. Duża warstwa lodu sprawia, że lodówka zużywa więcej energii, a nam coraz ciężej jest wysunąć szuflady. Gdy przychodzi czas na czyszczenie to chcemy to zrobić w miarę szybko bez zbędnego bałaganu. Podpowiemy jak praktycznie zabrać się do rozmrożenia urządzenia chłodniczego.

Anna LewandowskaTe spodnie wracają do łask! Ma je nawet Ania Lewandowska

Zobacz wideo Czego zawsze brakuje w domu Malwiny?

Dlaczego należy rozmrażać zamrażarkę oraz jak często to robić?

Należy zastanowić się jakie są powody, dlaczego urządzenia chłodnicze wymagają rozmrożenia. Skąd wilgoć w zamrażarce? Są dwa sposoby, jednym z nich jest przechowywane jedzenie, zaś drugim częste otwieranie drzwi lodówki. Gromadząca się wilgoć przyczynia się do powstawania warstw lodu. Z czasem jest go taka ilość, że utrudnia on użytkowanie np. szuflad. Oprócz tego urządzenie potrzebuje więcej energii by utrzymać prawidłową temperaturę. Skutkiem jest większe zużycie prądu. Warto regularnie co pół roku rozmrażać zamrażarkę, by urządzenie działało sprawnie i służyło przez długi okres czasu.

paproć, paprotkaJak dbać o paprocie domowe? Podlej je tym napojem

Co zrobić z jedzeniem podczas czyszczenia zamrażarki?

Przed rozmrażaniem zamrażarki należy ją całkowicie opróżnić z zawartości w postaci jedzenia. Warto przed tą czynnością już kilka dni wcześniej zacząć korzystać z zapasów. Jeśli jednak zostały jakieś produkty to możemy przechować je w chłodnym pomieszczeniu lub w pojemniku z kostkami lodu. Najlepiej na rozmrożenie urządzenia wymierz jeden z zimowych dni, kiedy temperatura na dworze będzie oscylowała poniżej zera.

Jak szybko i bez bałaganu rozmrozić lodówkę? Krok po kroku

  1. Zanim rozmrozisz lodówkę/zamrażarkę przekręć pokrętła do regulacji temperatury na zero.
  2. Następnie wyłącz i odłącz od zasilania.
  3. Warto zabezpieczyć wystające kable przed namoczeniem przez wodę.
  4. Otwórz drzwi zamrażalki, lód zacznie się roztapiać. Warstwy lodu zaczną odpadać. Warto wtedy regularnie usuwać namiar wody i przecierać ścianki urządzenia np. gąbką. 
  5. Jeśli nagromadzonej wody jest więcej niż się spodziewaliśmy i gąbka nie wystarcza, na spodzie urządzenia możemy ustawić miskę. 
  6. Następnie usuń wszystkie znajdujące się w lodówce ruchome elementy. 
  7. Umyj ciepłą wodą przy pomocy wody z płynem do naczyń wyjęte elementy.
  8. Kiedy zniknie lód, zacznij od umycia wszystkich ścianek urządzenia i przetarcia ich na sucho.
  9. Następnie zamknij drzwi lodówki.
  10. Włącz sprzęt, jeśli urządzenie jest suche.
Więcej o: