Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Oblodzone urządzenia wymagają rozmrożenia. Duża warstwa lodu sprawia, że lodówka zużywa więcej energii, a nam coraz ciężej jest wysunąć szuflady. Gdy przychodzi czas na czyszczenie to chcemy to zrobić w miarę szybko bez zbędnego bałaganu. Podpowiemy jak praktycznie zabrać się do rozmrożenia urządzenia chłodniczego.
Należy zastanowić się jakie są powody, dlaczego urządzenia chłodnicze wymagają rozmrożenia. Skąd wilgoć w zamrażarce? Są dwa sposoby, jednym z nich jest przechowywane jedzenie, zaś drugim częste otwieranie drzwi lodówki. Gromadząca się wilgoć przyczynia się do powstawania warstw lodu. Z czasem jest go taka ilość, że utrudnia on użytkowanie np. szuflad. Oprócz tego urządzenie potrzebuje więcej energii by utrzymać prawidłową temperaturę. Skutkiem jest większe zużycie prądu. Warto regularnie co pół roku rozmrażać zamrażarkę, by urządzenie działało sprawnie i służyło przez długi okres czasu.
Przed rozmrażaniem zamrażarki należy ją całkowicie opróżnić z zawartości w postaci jedzenia. Warto przed tą czynnością już kilka dni wcześniej zacząć korzystać z zapasów. Jeśli jednak zostały jakieś produkty to możemy przechować je w chłodnym pomieszczeniu lub w pojemniku z kostkami lodu. Najlepiej na rozmrożenie urządzenia wymierz jeden z zimowych dni, kiedy temperatura na dworze będzie oscylowała poniżej zera.