Więcej porad i domowych sposobów znajdziesz na Gazeta.pl
Prawidłowe pozbywanie się zużytego tłuszczu po smażeniu dla wielu osób nadal stanowi zagadkę. Niektórzy odruchowo wylewają go do zlewu lub toalety, zupełnie nie zdając sobie sprawy z tego, jak duży jest to błąd. Taka praktyka może powodować wiele szkód, gdyż tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie, a wlewany do kanalizacji tężeje i osadza się na ścianach rur tworząc zatory.
Tłusty czwartek to wielkie święto wszystkich miłośników pączków. Tego dnia to właśnie te łakocie królują w menu większości Polaków. Dawniej wierzono, że nie zjedzenie pączka może skutkować poważnymi konsekwencjami. Zjedzenie natomiast miało gwarantować m.in. bogactwo i chronić przed myszami. Tego dnia wiele osób decyduje się na kupne pączki, jednak spora część osób nadal stawia na te zrobione własnoręcznie. Warto zatem wiedzieć, jak szybko i bezproblemowo usunąć zużyty podczas ich smażenia tłuszcz.
Zwykle jeśli na patelni zostaje go niewiele, wystarczy dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym i wyrzucić go do pojemnika na odpady zmieszane, ale po smażeniu pączków zostaje go znacznie więcej. W takim wypadku możesz zbierać go do butelki, a kiedy ta się zapełni oddać nieodpłatnie do PSZOK-u, czyli Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych, którą znaleźć można w każdej polskiej gminie. Innym sposobem dla wszystkich tych, którzy mają odpowiednie warunki, jest kompostowanie. Zużyty olej jest bowiem biodegradowalnym odpadem. Jednak nie powinno się go po prostu od tak wylewać co chwilę na kompost w dużych ilościach, gdyż może to zanieczyścić glebę oraz wody gruntowe. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie wlewanie oleju np. do trocin lub pozwolenie, by wsiąknął w serwetki/kartony, które następnie można wyrzucić na kompost.