Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Płyta indukcyjna wykonana jest ze szkła, dlatego ewentualne plamy i zabrudzenia od razu są widoczne. Dużo osób wybiera ją do swojej kuchni ze względu na nowoczesny wygląd oraz szybszy czas gotowania potraw. Czasami sprawdza się również jako dodatkowy blat. Jak zadbać o jej perfekcyjny wygląd i jak uniknąć ewentualnych zarysowań na jej powierzchni? Oto praktyczne porady.
Do szklanej powierzchni płyty indukcyjnej najlepiej sprawdzą się miękkie i delikatne akcesoria. Najlepiej wybrać gąbkę, ściereczkę z mikrofibry i ręcznik papierowy. Ściereczka bardzo dobrze chłonie wodę i jej struktura nie porysuje płyty indukcyjnej. Gąbką również możesz czyścić powierzchnię, lecz zawsze miękką stroną. Z preparatów przeznaczonych do sprzątania najlepiej wybrać płyn do mycia naczyń lub płyn do mycia szyb. Zbyt mocne i żrące substancje mogą przyczynić się do uszkodzenia szklanej powierzchni.
Zawsze po zakończeniu gotowania powinniśmy sobie wyrobić nawyk czyszczenia używanych elementów w kuchni. Jest to sposób, by przygotowywanie potraw było przyjemnością i nie kojarzyło się z bałaganem. Najprostszą metodą będzie spryskanie powierzchni płyty płynem do mycia szyb i przetarcie ręcznikiem papierowym do sucha.
Regularne sprzątanie na bieżąco po zakończonych czynnościach w kuchni to sposób na lśniącą kuchnię.
W celu zabezpieczenia płyty indukcyjnej przed zarysowaniem użyj wosku w formie płynnej lub wazeliny. Składniki zawarte w wosku, takie jak: lanolina czy parafina w naturalny sposób wygładzą powierzchnię płyty. Wystarczy nanieść cienką warstwę i suchą ściereczką pokryć wszelkie zarysowania.