Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Szorowanie przypalonego mleka z kuchenki potrafi być istnym koszmarem. Czasami wystarczy chwila nieuwagi spowodowana dzwonkiem do drzwi czy telefonem, aby gotujące się mleko wykipiało. Można oszczędzić sobie tych nerwów, decydując się na jeden ze sposobów, który takim sytuacjom zapobiegnie.
Łyżkę drewnianą można wykorzystać na dwa sposoby. Wśród najczęściej wykorzystywanych jest położenie łyżki na garnek zamiast pokrywki. Sprawia ona, że unoszące się mleko napotykając na nią, opadnie z powrotem. Gotując mleko w większym garnku, możemy jednak nie dysponować tak dużą łyżką. W takiej sytuacji możemy włożyć ją po prostu do środka. Rozbija ona powstające w mleku pęcherzyki, zapobiegając wykipieniu mleka.
Nieocenioną pomocą podczas gotowania mleka może okazać się masło lub oliwa. Smarując środek garnka nieco wyżej od poziomu mleka aż do samego brzegu, możemy uniknąć przykrej niespodzianki. Mleko zatrzyma się na tłuszczu, dzięki czemu nie dojdzie do wykipienia.
Można skorzystać tej ze specjalnego krążka zwanego kipochronem. Nie uchroni on nas może przed zalaniem kuchenki, ale ostrzeże nas na tyle szybko, że zdążymy temu zapobiec. Kipochron wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gdy mleko zacznie się podnosić do góry, krążek wprawi się w ruch i zacznie uderzać o brzegi garnka.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina