Piekarnik to niemal niezbędne urządzenie w kuchni, Niektórzy starają się je zastąpić kuchenką mikrofalową, jednak różnorodność funkcji, jaką posiada piekarnik, jest nieporównywalna. Upieczemy w nim ciasta, rozmaite mięsa i pyszne zapiekanki makaronowe. Możemy również podgrzać posiłek, lub delikatnie "opalić" warzywa do zupy. Niestety, posiadanie piekarnika ma też swoje minusy. Jego czyszczenie jest jedną ze znienawidzonych czynności przez niemal każdego, kto posiada go w domu. Wyjmowanie blach, na których osadza się tłuszcz, czyszczenie ścian i odkręcanie prowadnic to koszmar! Na szczęście piekarnik ma pewną funkcję, która służy nie tylko do pieczenia. Z łatwością sam się wyczyści! Jak to zrobić?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Piekarnik posiada regulację temperatury, a także liczne funkcje ułatwiające pieczenie potraw. Możemy wybrać pieczenie "z góry", a także "góra-dół". Popularna jest też opcja termoobiegu. To właśnie ta funkcja przyda się przy czyszczeniu piekarnika. Co ciekawe, nie wymaga szorowania, ani wyjmowania blach.
Jeśli blachy w twoim piekarniku są dosyć głębokie, wlej do nich wodę. Jeśli obawiasz się, że może się wylać — użyj naczynia żaroodpornego lub dużej brytfanny. Do wody możesz dodać kilka kropel octu dla lepszego efektu. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i włącz opcję termoobiegu. Zamknij szczelnie drzwiczki i czekaj około godziny. Kiedy woda wyparuje, brud osadzony na ścianach piekarnika powinien dać się usunąć nawet delikatną ściereczką. To samo tyczy się blach i prowadnic!
Zamiast octu zalecane jest dodanie soku z cytryny lub szczypty sody. Wszystkie trzy produkty używane razem lub naprzemiennie mają właściwości czyszczące. Oprócz nich tłuszcz usuwa również sól.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina