Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Osiadający tłuszcz czy plamy po podgrzewanych potrawach to częsty problem, z którym mierzą się posiadacze mikrofalówek. Choć urządzenie te może być w kuchni bardzo pomocne, to jego wyczyszczenie bywa nie lada wyzwaniem. Można zrobić to jednak szybko i bez większego wysiłku, wykorzystując jedną z poniższych metod.
Liczne właściwości sody oczyszczonej sprawdzą się również w przypadku zanieczyszczeń w mikrofalówce. Można wykorzystać ją na kilka sposobów:
Do wyczyszczenia mikrofalówki doskonale sprawdzi się cytryna o rozjaśniających, nabłyszczających i bakteriobójczych właściwościach. Do żaroodpornego naczynia wlewamy szklankę wody wymieszaną z sokiem z całej cytryny. Umieszczamy je w środku i włączamy mikrofalówkę na 5 minut. Powstała para rozpuści tłuszcz oraz zaschnięte resztki jedzenia. Na koniec wystarczy jedynie przetrzeć wnętrze wilgotną szmatką.
Specyficzny zapach octu sprawia, że niezbyt chętnie sięgamy po niego robiąc domowe porządki. Jego działanie może jednak przynieść zaskakujące rezultaty. W przypadku czyszczenia mikrofalówki zadziała podobnie jak cytryna. Nieco inne są proporcje roztworu, który wlewamy do naczynia, gdyż musi on wynosić 1:1 wody z octem. Zadziała on jednak nie tylko oczyszczająco, ale również odkażająco.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina