Więcej ciekawych tematów znajdziecie na Gazeta.pl
Chyba każdy, kto doświadczył inwazji moli spożywczych, wie, jak bardzo są one uciążliwe. Walka z tymi owadami to zwykle żmudny proces, wymagający dokładności i kompleksowych działań. Zazwyczaj przynosimy je do domu ze sklepu. Najczęściej znajdują się w ryżach, makaronach, kaszach, czy orzechach. Gdy opanują naszą kuchnię, warto zacząć działać jak najszybciej.
Mole spożywcze wyglądem przypominają niewielkie ćmy. To motyle nocne z rodziny omacnicowatych, które osiągają długość od 10 do 15 milimetrów. Ich skrzydła mają barwę od białej, poprzez srebrzystą, aż do szarobrunatnej. Uaktywniają się głównie w nocy, a wieczorami urządzają sobie loty godowe.
Jeśli mole spożywcze pojawiły się w twojej kuchni, zacznij od wyrzucenia wszystkich otwartych oraz nieszczelnych produktów, w których owady mogły złożyć jaja. Następnie wynieś śmieci, a na koniec umyj szafki oraz znajdujące się w nich pojemniki. Kolejne zakupy umieść w szczelnych słoikach.
A oto prosty przepis na domową pułapkę na mole spożywcze. Do jej przygotowania będą potrzebne: woda, płyn do mycia naczyń oraz ocet jabłkowy.