Ten sposób na wyczyszczenie patelni podbił Internet! Potrzebne są do niego tylko dwa składniki

Przypalona od spodu patelnia nie oznacza, że musimy od razu decydować się na zakup nowej. Dla wielu osób brud ten może wydawać się niemożliwy do usunięcia, jednak nic bardziej mylnego. Dwa składniki dostępne w niemal każdej kuchni poradzą sobie z najbardziej uporczywym zabrudzeniem.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Myjąc patelnię najczęściej skupiamy się na jej wewnętrznej części, jednak ta zewnętrzna jest równie podatna na zabrudzenia. Niedoczyszczony spód podczas kolejnego użycia patelni sprawi, że brud zostanie przypalony. Będzie to trudniejsze do usunięcia, ale nadal możliwe. Wystarczy przygotować domową pastę, do której potrzebne są jedynie dwa składniki. 

Ten domowy sposób na czyszczenie patelni to hit Internetu

Świetne wskazówki. Bardzo dziękuję
Rezultaty są świetne
Niesamowite wideo, bardzo mi pomogło!

To część komentarzy osób, które użyły do czyszczenia patelni sody oczyszczonej i octu. Taka mieszanka poradzi sobie z każdym zabrudzeniem. Wystarczy rozłożyć ręczniki papierowe, a na nich położyć odwróconą do góry dnem patelnię. Posypujemy przypalony brud sodą oczyszczoną i delikatnie wylewamy na nią ocet. Całość zostawiamy na kilkanaście minut, a następnie czyścimy przy pomocy delikatnej szczoteczki lub gąbki. Można zrobić też czyścik z folii aluminiowej, jednak należy uważać, aby nie porysować powierzchni patelni. 

 

Sodę można połączyć nie tylko z octem. Wypróbuj też inną mieszankę

Przygotowując pastę do czyszczenia patelni na bazie sody, można również skorzystać z innego przepisu. Mianowicie wystarczy 6 łyżek proszku wymieszać z około 1/4 szklanki wody utlenionej. Roztwór nakładamy na spód patelni i zostawiamy na maksymalnie 10 minut. Po tym czasie całość spłukujemy i wycieramy do sucha. 

Domowy sposób na brudną patelnię to nie tylko soda

Jeśli nie mamy pod ręką sody, możemy wykorzystać kwasek cytrynowy w proszku. Postępujemy z nim podobnie, jak w przypadku pierwszego sposobu. Tyle że na posypany kwaskiem spód patelni dolewamy nie ocet, a trochę gorącej wody.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: