Ten produkt to trucizna dla organizmu. Jest dodawany do większości dań. Negatywnie wpływa na zdrowie

Duża część społeczeństwa nie jest świadoma tego, że doprawiając swój niedzielny rosół dla całej rodziny lub kupując szybkie, gotowe dania, funduje najbliższym dawkę trucizny. Jak to możliwe? Istnieje produkt, który jest trucizną dla organizmu, a używany jest podczas codziennego gotowania.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Wzmacniacze smaku takie dodawane są do żywności nie od wczoraj. Niektóre z nich spożywane w nadmiernej ilości mogą powodować czasem poważne dolegliwości. Jednym z nich i najpopularniejszym jest glutaminian sodu.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Małgorzata Kożuchowska"Boska" kamizelka Małgorzaty Kożuchowskiej. "Wow, ale pięknie"

Czym jest glutaminian sodu? Występuje on naturalnie w produktach, ale także jako dodatek wzmacniający smak

Glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego, używana jako substancja wzmacniająca smak i zapach wielu produktów spożywczych. Na etykietach oznaczana jest symbolem E621. Występuje on naturalnie w produktach takich jak np. mięso, grzyby, owoce morza, mleko, parmezan, sos sojowy czy w niektórych warzywach. Używany jest też jednak jako sztucznie wytworzony dodatek do żywności, a jej nadmierna ilość może powodować czasem groźne dolegliwości.

Gdzie znajdziemy glutaminian sodu?

Glutaminian sodu najczęściej kojarzony jest z wysoko przetworzoną żywnością. Substancję tą najczęściej znajdziemy w gotowych produktach jak np. kostki rosołowe, zupki chińskie, chipsy, gotowe produkty fast food czy gotowe sosy i dipy. Znaleźć go można także w wielu innych produktach żywnościowych takich jak parówki, pasztety oraz wędliny. W związku z tym bez większego wysiłku możemy spożywać go w prawie każdym posiłku, a to doprowadza do jego nadmiernego spożycia.

Wykorzystaj drożdże na włosy, aby rosły szybciej i były zdrowsze. Ten trik jest tani i skutecznyWykorzystaj drożdże na włosy, aby rosły szybciej i były zdrowsze

Dlaczego glutaminian jest niebezpieczny? Uważać należy szczególnie na dzieci

Substancja ta nie jest klasyfikowana jako substancja szkodliwa i jest zalegalizowany w Unii Europejskiej pod nazwą kodową E621. Jednak glutaminian sodu uznawany jest za przyczynę tzw. syndromu chińskiej restauracji dlatego, że często nadużywany jest właśnie w tej kuchni. Głównym efektem ubocznym stosowania dużej ilości glutaminianu sodu w codziennej diecie są wzdęcia i bóle brzucha, migreny, a także zaburzenia prawidłowej pracy układu nerwowego u dzieci. Jego nadmierne spożycie może prowadzić także do zawrotów głowy, przyspieszonego rytmu serca i palpitacji, uczucia niepokoju i nadmiernej potliwość. U osób nadwrażliwych glutaminian sodu może powodować nawet reakcje alergiczne.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: