Pasteryzacja w zmywarce pomoże oszczędzić ci czas. Ten trik jest genialny

Pasteryzowanie potraw to doskonały sposób na przedłużenie ich świeżości. Aby jednak cieszyć się nimi dłużej, nie trzeba już spędzać kilku godzin w kuchni, pilnując skaczących w garnku słoików. Pasteryzacja w zmywarce zaoszczędzi twój czas.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeżeli po obiedzie została nam duża ilość zupy czy sosu, których nie chcemy wyrzucać, możemy wykorzystać pasteryzacje. Ta metoda bardzo sprzyja niemarnowaniu żywności. Od jej częstszego stosowania często odstrasza jednak czas, który trzeba spędzić nad gotującymi się słoikami. Okazuje się, jednak że istnieje trik dzięki, któremu nie będziemy już więcej tego robić. Wystarczy wykorzystać zmywarkę.

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Czy jest pasteryzacja? Ta metoda znana jest od lat

Pasteryzacja to proces konserwowania warzyw, owoców czy gotowych potraw. Polega na poddaniu ich działaniu wysokiej temperatury, która zabija wszystkie drobnoustroje. Pod jej wpływem nakrętka zasysa się do środka, dzięki czemu nie dostaje się do słoika powietrze, a przetwory są odpowiednio zabezpieczone, dlatego się nie psują.

Jak pasteryzować przetwory czy dania? Najpopularniejsza metoda jest ta na mokro

Najczęściej używana w domach metodą pasteryzacji jest ta na mokro. Nie polega ona na niczym innym  jak na wygotowaniu słoików z przetworami czy daniami w garnku z wodą. Aby wszystkie drobnoustroje zniknęły, a pokrywka się zassała ważne, aby gotować słoiki z nimi minimum 20 minut. Ważne też, aby były one podobnej wielkości. Wszystko to sprawia, że pasteryzacja zajmuje dużo czasu, aby cała partia np. przetworów została wygotowana. Istnieje jednak jeden sprytny trik, który nie wymaga pilnowania czasu czy temperatury pasteryzowanych potraw przez kilka godzin.

Pasteryzowanie w zmywarce to skuteczny trik na nasze przetwory i dania

Pasteryzacja dań i przetworów w zmywarce to metoda, która wymaga od nas naprawdę niewiele czasu i pracy. Jak należy ją prawidłowo wykonać? Oto kilka kroków:

  1. Przygotowujemy słoiki. W tym celu dokładnie je myjemy, wyparzamy i osuszamy.
  2. Do środka nakładamy warzywa czy potrawy. Należy jednak pozostawić 2-3 cm wolnej przestrzeni od wieczka.
  3. Porządnie zakręcamy słoiki. Jeśli podczas nalewania pobrudziliśmy brzegi, należy je raz jeszcze wytrzeć. Dla pewności ranty naczyń i wnętrza pokrywek można przetrzeć wacikiem nasączonym spirytusem. Jeśli na ich powierzchni pozostanie warstwa tłuszczu czy zanieczyszczenie, wieczka mogą się rozszczelnić, a przetwory zepsuć.
  4. Słoiki wstawiamy do zmywarki dnem do góry. Urządzenie nastawiamy na program o najwyższej temperaturze. Zwykle to około 70 stopni Celsjusza. Oczywiście nie dodajemy żadnych detergentów do mycia.
  5. Włączamy zmywarkę.
  6. Po zakończeniu programu wyciągamy słoiki i ustawiamy je dnem do góry. Pozostawiamy tak na dobę. Po tym czasie ustawiamy je normalnie, sprawdzamy, czy wieczka są wklęsłe. Jeśli tak, pasteryzacja przebiegła pomyślnie.

Tak zawekowane przetwory można przechowywać przez kilka tygodni, a nawet miesięcy. Najlepiej odstawić je w chłodne i zacienione miejsce np. do piwnicy.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: