Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Święto, które zdaniem Katolików jest najważniejszym świętem w roku. Dla osób świeckich jest to okazja do spędzenia czasu w gronie rodzinnym. W odróżnieniu od Wigilii, w Wielkanoc na stołach królują nie tylko postne potrawy. Święta Wielkanocne obfitują w mięsa, sałatki i przede wszystkim jajka, które najlepiej smakują w towarzystwie rzeżuchy. Ta roślina ma charakterystyczny zapach i może stanowić dodatek do wielu dań. Podpowiadamy, jak ją zasadzić, aby urosła do Wielkanocy i smakowała najlepiej.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wielkanoc to święto ruchome. W kościele rzymskokatolickim obchody Wielkanocy trwają aż trzy dni tworząc Triduum Paschalne. Składa się na nie Wielki Piątek, Wielka Sobota, Wielka Niedziela. Wielkanoc poprzedza Wielki Tydzień. Do wielkanocnego śniadania w 2022 roku zasiądziemy 17 kwietnia. Wtedy wypada niedziela wielkanocna, a dla katolików - dzień Zmartwychwstania.
Tradycji wielkanocnych jest wiele. Do mniej popularnych, ale z roku na rok cieszących się większą popularnością zaliczamy szukanie czekoladowych jajek w ogrodzie, lub domu. Ukrywane dla dzieci słodycze to świetna zabawa dla całej rodziny. Malowanie pisanek to już tradycja od pokoleń, którą zna każdy. W niektórych domach organizowane są pisankowe "pojedynki". Stukając się pisankami można sprawdzić, która skorupka pęknie jako pierwsza. Osoba z bardziej "trwałą" pisanką wygrywa.
Sadzenie rzeżuchy w wielu szkołach podstawowych to popularne zadanie domowe. Wszystko dlatego, że to bardzo proste! Do zasiania rzeżuchy potrzebne będą: płaskie naczynie, watę, nasiona rzeżuchy oraz woda. Do naczynia trzeba włożyć watę, a następnie po prostu rozsypać na niej nasionka. Delikatnie zwilżyć wodą (nie przesadzić z jej ilością) i zostawić np. na parapecie. Nasionka zaczną kiełkować już po dwóch dniach. Aby rzeżucha była najlepsza na Wielkanoc należy zasiać ją około 7 kwietnia. Wówczas urośnie na tyle wysoka, aby nadawała się do kanapek i potraw wielkanocnych.
Rzeżucha najlepiej będzie smakowała położona na jajka przekrojone na pół z majonezem, lub na jajka faszerowane. Można użyć jej do ozdobienia sałatki jarzynowej, lub talerza z serami, lub mięsami. Z powodzeniem sprawdzi się jako uatrakcyjnienie wielkanocnego koszyczka. Ciekawym pomysłem jest użycie jej jako dodatku do przystawki na wielkanocnym śniadaniu np. na mini kanapeczkach.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina