Kolor gąbki ma znaczenie. Przez ten błąd możesz uszkodzić naczynia

Mycie naczyń to czynność, którą wykonujemy codziennie i niemal automatycznie. Sięgamy po prostu ulubiony płyn i pierwszą lepszą gąbkę. Jak się okazuje to błąd. Kolory gąbek nie są przypadkowe. Warto zwrócić na to uwagę, jeśli nie chcemy uszkodzić powierzchni naczyń.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Telefon w folii spożywczej, makaron w suszarce do sałaty i inne kuchenne triki. Czy znasz je wszystkie?

Niezależnie od tego, czy mamy w domu zmywarkę, czy też nie, gąbka to jeden z elementów znajdujących się w każdej kuchni. Nie wszystkie naczynia możemy włożyć do zmywarki. Wtedy pozostaje mycie ręczne, jednak jak się okazuje ono również może uszkodzić powłokę naczynia, jeśli wykorzystamy nieodpowiednią gąbkę. Jej kolor ma bowiem duże znaczenie, choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Najczęściej sprzedawane są w wielopakach i sięgamy po prostu po pierwszą z brzegu. Popełniamy w ten sposób błąd.

Kolor gąbki do mycia naczyń ma znaczenie. Co dokładnie oznacza? 

Wybierając płyn do mycia naczyń najczęściej kierujemy się nie tylko jego skutecznością, ale też zapachem czy też innymi dodatkowymi właściwościami np. hipoalergicznymi. Równie dużą uwagę powinniśmy poświęcać podczas wyboru gąbki. Jej kolor jest bezpośrednio powiązany z funkcją, a nie jak większość uważa z wizualnym wyglądem, czy "zachcianką" producenta. Odcień gąbki do mycia naczyń wskazuje bowiem do jakiego rodzaju mycia została ona przeznaczona. Mowa tutaj jednak nie o najtańszych gąbkach z supermarketu, a o celulozowych. 

Gąbki do mycia delikatnych powierzchni. Jaki powinniśmy wybierać kolor? 

Nie chcąc zostawić rys na szklanych elementach tj. kieliszki do wina czy szklanki, powinniśmy wybierać żółte gąbki, które zostały specjalnie do nich stworzone. Najdelikatniejsza gąbka to jednak ta w kolorze niebieskim. Ona również doskonale sprawdzi się do delikatnych naczyń oraz patelni czy brytfanek, minimalizując ryzyko uszkodzenia ich powłoki

Kolor gąbki do mocniejszego mycia naczyń. Które zaliczamy do tej grupy?

Najbardziej uporczywe czy zaschnięte zabrudzenia powinniśmy usuwać gąbką zieloną. Jest najtwardsza i stosowanie jej do delikatnych naczyń może skutkować powstaniem rys na ich powierzchni. Zaraz za nią znajduje się gąbka w kolorze czerwonym. Można powiedzieć, że cechuje się ona "średnią mocą" i jest najbardziej uniwersalna, ale w przypadku szklanych naczyń warto z niej zrezygnować. 

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: