W kuchni obowiązkowym urządzeniem jest nie tylko lodówka, czy kuchenka, ale też zlew! Nie każdy posiada zmywarkę, a zlew sprawdza się zarówno przy myciu naczyń, jak i owoców, warzyw czy... dłoni po gotowaniu. Niestety, szybko się brudzi. Osadzają się na nim resztki jedzenia, ale też osady z wody, która zazwyczaj jest twarda. Jak wyczyścić zlew, aby znów wyglądał jak nowy? Ten produkt już masz w kuchni.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Olej nie brzmi jak środek czyszczący. Zazwyczaj oblepia naczynia i ciężko pozbyć się go ze szklanek, patelni, czy talerzy. Okazuje się, że może pomóc doczyścić brudny zlew! Takie rozwiązanie sprawdzi się przede wszystkim w przypadku zlewu granitowego o ciemnym zabarwieniu. W kuchni możesz znaleźć olej kokosowy, rzepakowy, czy np. słonecznikowy. Każdy z nich świetnie sprawdzi się do czyszczenia.
Po uprzednim opłukaniu brudnych powierzchni nanieś nieco oleju na gąbkę lub szmatkę. Możesz także użyć ręcznika papierowego, ponieważ oleju nie powinno być na tyle dużo, aby przesiąknął. Wetrzyj go w powierzchnię zlewu, dokładnie kawałek po kawałku. W ten sposób nie tylko go wyczyścisz, ale i zaimpregnujesz. Będzie bardziej odporny na nowe zabrudzenia i może nawet wyglądać jak nowy.
O ile olej wcierany w zlew może pomóc w pracach domowych, tak sam olej w zlewie może być niezwykle szkodliwy. W ten sposób możesz np. zapchać rury, a to wymaga wizyty hydraulika. Jeśli po czyszczeniu zlewu zostało ci nieco oleju na gąbce - wyciśnij go do słoika i wyrzuć do kosza. Możesz też zmieszać go ze żwirkiem, lub dodać do kompostownika. To samo zrób z olejem, który pozostał po smażeniu.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina