Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Większość ludzi wyrzuca fusy pozostałe po zaparzeniu kawy. Istnieje jednak wiele sposobów na ich ponowne wykorzystanie. Fusy z kawy są również bogate w składniki odżywcze, które mogą odżywiać rośliny i odstraszać szkodniki w Twoim ogrodzie. Następnym razem, gdy zaparzysz sobie filiżankę kawy, rozważ ponowne wykorzystanie fusów.
Większość gleb nie zawiera podstawowych składników odżywczych potrzebnych do optymalnego wzrostu roślin. Ponadto w miarę wzrostu rośliny pobierają składniki odżywcze z gleby, co ostatecznie powoduje jej wyjałowienie. Dlatego większość ogrodów wymaga nawożenia, aby zapewnić roślinom pożywienie niezbędne do przetrwania. Fusy z kawy zawierają kilka minerałów kluczowych dla wzrostu roślin, np. azot, wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez i chrom. Mogą one również pomóc w absorpcji metali ciężkich, które mogą zanieczyszczać glebę. Aby wykorzystać fusy po kawie jako nawóz, wystarczy posypać nimi glebę wokół roślin.
Jeśli nie masz natychmiastowego zapotrzebowania na nawóz, możesz kompostować fusy z kawy do późniejszego wykorzystania. Kompostowanie to naturalny proces, który przekształca produkty organiczne, takie jak resztki jedzenia i resztki z podwórka, w ciemny, bogaty materiał zwany kompostem lub humusem. Dodanie kompostu do ogrodu lub ogródka może pomóc glebie zatrzymać więcej składników odżywczych i wody, a tym samym poprawić zdrowie roślin.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.