Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wielkanoc to wyjątkowy czas spędzany w gronie rodziny. Jednak w każdym domu święta te nie wyglądają tak samo. Okazuje się, że w różnych rejonach polski jada się inne potrawy. Przedstawimy dziś te najbardziej wyróżniające się w danym rejonie.
Wielkanoc co roku obchodzimy w inny dzień, choć zawsze w niedzielę. Może ona wypaść między 22 marca a 25 kwietnia dlatego, że data wyznaczana jest na pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. W roku 2022 do Świąt Wielkanocnych nie zostało już dużo czasu, ponieważ wypadają 17 kwietnia.
W Wielkopolsce popularna na Wielkanoc jest chrzanówka lanckorońska. Jest to zupa na bazie świeżo utartego chrzanu, kawałków wędlin i mięs, np. wędzonki i kiełbasy oraz warzyw. Tradycyjnie, danie zagęszczane jest mąką i kwaśną śmietaną, doprawiane czosnkiem i koprem oraz serwowane z jajem.
Na Śląsku natomiast w tym czasie wypieka się buchty. Są to drożdżowe słodkie bułeczki, z nadzieniem albo bez. Warte uwadze jest też klasyczny świąteczny żur oraz święcelnik, czyli ciasto drożdżowe, zapiekane z kawałkami wędzonych wędlin.
Natomiast na Podlasiu zajadają się czerwonym barszczem z kiszonych buraków, a także tradycyjną zalewajką z dodatkiem grzybów. Dla tego regionu charakterystyczna jest także serna pascha wielkanocna, czyli deser na bazie twarogu z bakaliami, który przypomina w smaku sernik.
W Wielkopolsce na świątecznym stole najwięcej pojawia się mięsiwa różnego rodzaju. Jedną z tradycyjnych potraw tego regionu jest aromatyczna cielęcina z czosnkiem, a także studzienina, czyli galareta z wieprzowych nóżek, pokropiona octem i doprawiona pieprzem.
Pomorska tradycja wielkanocna to przede wszystkim szynka w cieście, ale nie brakuje też słodkości. Pojawia się młodzowy kuch z kruszonką (czyli klasyczna baba drożdżowa) albo marchewny kuch (zwany też biednym ciastem) z marchwi, mąki i wody.
Wielkanoc na Kujawach króluje Kujawiok, czyli wielkanocna baba drożdżowa, a także żur kujawski. Jest to gęsta zupa, którą gotuje się na żytnim zakwasie. Dziś serwowany jest zwykle z dodatkiem jajka, białej kiełbasy albo ziemniaków.
Kaszubi w czasie Świąt Wielkanocnych jedzą gotowaną szynkę oraz zylc, czyli galaretę z siekanych wieprzowych nóżek i włoszczyzny. Natomiast na samo Wielkanocne śniadanie smażona jest jajecznica - prażnica. Potrawa ta przygotowywana na wędzonym węgorzu widnieje na rządowej liście potraw tradycyjnych województwa pomorskiego.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina