Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Ciepło, wilgoć, powietrze i światło słoneczne mają szkodliwe działanie. Te czynniki niszczą związki chemiczne, które nadają przyprawom ich smak i aromat. Kiedy te związki chemiczne ulegają rozpadowi, aromaty tracą moc. W niektórych przypadkach przyprawy, smaki i aromaty mogą stać się zjełczałe, spleśniałe, stęchłe lub brudne, w którym to momencie przyprawy należy wyrzucić.
Przyprawy i zioła powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach w ciemnych, chłodnych miejscach. Szklane słoiki ze szczelnie przylegającymi pokrywkami są idealne, jeśli planujesz przechowywać przyprawy w szafce. Jeśli jednak układ domu lub mieszkania na to nie pozwala, użyj puszek, aby światło słoneczne nie docierało do przypraw. Ponadto należy unikać przechowywania przypraw w szafkach nad grzejnikami, ponieważ ciepło otoczenia może powodować ich szybsze psucie się.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.