Wielkanoc 2022. Ile może stać sałatka jarzynowa? Podpowiadamy jak przechowywać ją prawidłowo

Wielkanoc 2022 zbliża się wielkimi krokami. W tym wyjątkowym czasie spotykamy się w gronie rodziny i znajomych delektując się tradycyjnymi potrawami. Jedną z nich jest sałatka jarzynowa. Wyjaśnimy dziś, w jaki sposób i ile czasu ją przechowywać, aby się nie zepsuła.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas spędzany w większości przy stole zastawionym po brzegi. Panie domu przygotowują z tej okazji wiele tradycyjnych potraw. Warto jednak zadbać o to, aby jak najmniejsza ilość tego jedzenia się zmarnowała. Aby tak się stało trzeba wiedzieć jak je przechowywać w prawidłowy sposób. Dziś przedstawimy to na przykładzie najpopularniejszej sałatki jarzynowej.

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Jak w prawidłowy sposób przechowywać Wielkanocne jedzenie

Aby jedzenie Wielkanocne nie zmarnowało się, warto zaplanować jego odpowiednie przygotowanie i przechowywanie. W związku z małą ilością czasu gospodynie często gotują potrawy wcześniej. Takie dania jak różne mięso, knedle, pierogi czy ryby, ale również ciasta, torty, a nawet babki majonezowe możemy zamrozić, dzięki czemu zapobiegniemy ich marnowaniu, a wyciągniemy je dopiero dzień przed świętami lub już w ich trakcie. Inaczej sprawa ma się z sałatkami w tym też jarzynowymi.

Ile może stać taka sałatka Wielkanocna?

A co w sytuacji gdy przygotowywana jest sałatka jarzynowa? Ta najpopularniejsza świąteczna potrawa gości na prawie wszystkich stołach w Polsce a czas jej przydatności do spożycia zależy od składników użytych do jej przygotowania. Sałatka jarzynowa z dodatkiem cebuli, majonezu i jajek zazwyczaj może spędzić w lodówce około 3 dni. Istnieją jednak skuteczne sposoby na przedłużenie jej świeżości.

Jak przedłużyć świeżość popularnej sałatce jarzynowej?

Jednym z najpopularniejszych sposobów na przedłużenie świeżości sałatki jarzynowej jest niełączenie jej od razu z majonezem i musztardą. Dzięki takiemu zabiegowi będziemy mogli sięgnąć po nią nawet przez tydzień. Składniki te wystarczy dodać tuż przed podaniem na stół. Sałatkę bez sosów można nawet mrozić, dzięki temu będzie przydatna do spożycia dużo dłużej.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: