Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
W momencie gdy przygotowujemy wiele potraw naraz, nie trudno o kulinarną wpadkę. Gdy przygotowujemy ucztę na Święta Wielkanocne, najbardziej musimy uważać na żurek. Gdy wyjdzie nam zbyt kwaśny, może już tak bardzo nie smakować gościom. Jak więc go uratować? Są na to sposoby.
W momencie przygotowywania Wielkanocnego żuru warto przestrzegać zasady, że zamiast naprawiać, lepiej zapobiegać. Podczas przygotowywanie tej zupy, warto pilnować proporcji zakwasu. Optymalna ilość to 500 ml zakwasu na 1500 ml wywaru. Pamiętaj, aby wybierać produkty sprawdzone i nam znane. Jeżeli jednak decydujesz się na samodzielne przygotowanie zakwasu, pilnuj każdego etapu procesu.
Jeżeli uważasz, że twój żurek wyszedł zbyt kwaśny, możesz spróbować zamaskować jego smak. Pierwszym sposobem jest dodanie śmietany natomiast drugim odrobina cukru. W obydwu przypadkach dodawanie zacznij o małej ilości. Jeżeli nadal żurek jest za kwaśny, dodaj kolejną porcję.
Jeżeli nasza zupa wyszła zbyt kwaśna, najlepszym sposobem może okazać się odkwaszanie żurku. Najlepiej w tej roli sprawdzi się soda oczyszczona, która neutralizuje kwas zawarty w zakwasie. Bardzo ważne, aby dodawać ją ostrożnie, bo nawet niewielka ilość sody może zmienić smak całego garnka zupy. Nabierz odrobinę proszku na czubek łyżeczki i dodaj do żurku. Tak ilość powinna w zupełności wystarczyć.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina