Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Po zakupie sałaty w sklepie powinniśmy zapewnić jej w naszym domu odpowiednie warunki, aby szybko nie zwiędła. Wiemy, w jakich liście sałaty utrzymają się świeże i chrupiące, a także co zrobić gdy już zwiędły.
Niestety wszyscy fani zdrowej żywności wiedzą, że sałaty różnej maści to nietrwałe warzywa. Łatwo je uszkodzić, a gdy tylko poleżą kilka dni w lodówce, tracą swoją wilgoć i stają się zwiędnięte. Jeżeli chcemy temu zapowiedź i cieszyć się jej świeżością przez długi czas warto wykorzystać kilka trików.
Jednym z ciekawych pomysłów na świeżą sałatę na swoim TikToku podzieliła się autorka profilu tastegreatfoodie. Możemy zobaczyć tam filmik, na którym sałata przechowywana jest w pojemniku z wodą. Osoba na nim oddzieliła listki, umieściła je w słoiku wypełnionym zimną wodą, zakręciła i wstawiła do lodówki. Podobno tak zabezpieczona sałata ma wytrzymać nawet miesiąc. Należy jednak pamiętać o wymianie wody na świeżą co dwa dni.
Wyżej przedstawiony trik ma swoje zastosowanie także w sytuacji gdy sałata już zwiędła i przestała być jędrna. Nieświeże listki wystarczy zamoczyć w zimnej wodzie na kilkanaście minut. Po tym czasie powinny znów być apetycznie i chrupiące.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina