Czy ciasta z kremem można mrozić? Odpowiedź może cię zaskoczyć

W okresie poświątecznym często nasza lodówka wciąż jest przepełniona. Warto w tym czasie zadbać o niemarnowanie żywności i zaplanować odpowiednie jej przechowywanie np. mrożenie czy pasteryzacje. Odpowiemy dziś na pytanie, czy ciasta z kremem można mrozić.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

W naszym kraju podczas przygotowań świątecznych przygotowywane jest często dużo więcej jedzenia, niż jest to konieczne. Często zostaje nam np. dużo ciasta, którego nie byliśmy w stanie przejeść. Warto zareagować szybciej, zanim te przysmaki się popsuja i zamrozić je. W ten sposób nie zmarnujemy tak wiele żywności, a będziemy mogli z niej korzystać dużo dłużej.

Zobacz wideo 4 sposoby na mrożenie ziół

Dorota GardiasDorota Gardias ma płaszcz za 3,5 tys. złotych! Gdzie jest podobny?

Czy ciasta z kremem można mrozić? Odpowiedz może zdziwić

Co dla wielu może być zaskakujące, mrozić możemy prawie każde ciasto nawet to z kremem.  Niektórzy nawet uważają, że zyskują one na smaku i konsystencji po wyciągnięciu ich z zamrażarki. W związku z tym bez obaw możesz mrozić torty czy inne ciasta z kremami i masami. Ten sposób przechowywania żywności negatywnie wpływa jednak na ciasta z galaretką. Po rozmrożeniu staje się grudkowata i wodnista, nie powinniśmy też zamrażać ciast bezowych i makaroników.

Jak w prawidłowy sposób zamrozić ciasto?

Pierwsza dość ważną wskazówką dotyczącą mrożenia ciast jest to, aby robić to kiedy są jeszcze świeże zwłaszcza wtedy gdy wiemy, że zrobiliśmy go za dużo. Dzięki temu po rozmrożeniu ciasto będzie świeższe. Pamiętajmy także o szczelnym opakowaniu, dobrze sprawdzi się np. plastikowy pojemnik z pokrywkami do mrożenia. Dzięki odpowiedniemu zapakowaniu nasz wypiek nie przejdzie zapachem innych produktów, które trzymamy w zamrażarce. Folia aluminiowa sprawdzi się natomiast przy mrożeniu blatów biszkoptu czy ciasta typu sernik i tych z kremem. Jednak szczelne zamknięcie i owinięcie tych ostatnich może grozić przyklejeniem się foli do ciasta. Wtedy najlepiej wstępnie zamrozić ciasto bez opakowania, a dopiero w momencie, gdy krem nieco się zmrozi ponownie je szczelnie zapakować. Tak zamrożone ciasta przechowujemy maksymalnie do około 3 miesięcy.

Kiedy są Święta Wielkanocne 2022? Poznaj tradycyjne dania na WielkanocKiedy są święta wielkanocne 2022? Poznaj tradycyjne dania na Wielkanoc

Czy można zamrozić ciasto z bitą śmietaną?

Niestety ciasta z bitą śmietaną nie są takie same jak te z kremem czy masą. Tego typu ciasta nie mrozimy dlatego, że tak jak w przypadku ciast z galaretką czy bezowych po rozmrożeniu mogą się rozpuszczać. Masa z bitej śmietany po prostu nie jest tak wytrzymała na zmiany temperatury jak inne masy czy kremy.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: