Pokazała, jak z banana zrobić bekon. Ten trik stał się hitem, ale to nie jedyny zamiennik mięsa

Obecnie w sklepach możemy znaleźć wiele produktów wegańskich i wegetariańskich, które zastąpią nam produkty mleczne czy mięsne. Okazuje się jednak, że czasem z resztek takich jak skórka od banana jesteśmy w stanie przygotować np. bekon.

Więcej podobnych trików znajdziecie na Gazeta.pl

Jeszcze jakiś czas temu dieta wegetariańska czy wegańska opierała się głównie na takich produktach jak rośliny strączkowe, różnego rodzaju kasze, ryż i makaron, tofu, warzywa i owoce. Z biegiem czasu jednak niektórzy z producentów żywności postanowili do swojej oferty wprowadzić produkty przypominające np. kiełbaski czy bekon. Okazuje się jednak, że tak naprawdę wiele produktów mięsnych w wegetariańskiej wersji jesteśmy w stanie przygotować w domu i to z resztek. Jak to zrobić? Na TikToku pokazała to jedna z użytkowniczek, a jej nagranie okazało się prawdziwym hitem, bo do tej pory obejrzano je prawie 10 mln razy!

Zobacz wideo

Z banana zrobiła bekon. Ten filmik to hit na TikToku 

Pewnie zastanawiacie się ja to możliwe, że użytkowniczka TikToka z banana zrobiła bekon? Prawda jest taka, że największą rolę odgrywają tutaj przyprawy, które nadają smaku naszej potrawie. Tak też było w przypadku tego przepisu. Bella Hurns, bo tak nazywa się TikTokerka dokładnie oczyściła skórkę z pozostałości banana, a następnie przez 10 minut marynowała w sosie sojowym, syropie klonowym, soli, pieprzu, granulowanym czosnku i słodkiej papryce. Następnie usmażyła roślinną wersję bekonu na oleju. Na nagraniu doskonale słychać jak chrupiącą przekąskę przygotowała dziewczyna. 

Dobrym pomysłem na stworzenie roślinnego bekonu jest również wykorzystanie cienko startej marchewki i wykonanie podobnej marynaty do tej, którą zaprezentowała nam Bella w swoim filmiku. 

Ze skórki od banana zrobisz też szarpaną wołowinę 

Kanapki z szarpaną wołowiną już jakiś czas temu podbiły serca wielu mięsożerców. Tzw. pulled pork można również przygotować w wersji wegetariańskiej. Kiedyś Nadiya Hussain, prowadząca programy kulinarne w Wielkiej Brytanii zdradziła, że ona skórki od banana wykorzystuje właśnie do przygotowania szarpanej wołowiny. 

Wiele osób chcąc zastąpić sobie mięso, szuka innych rozwiązań. Jednym z nich jest również np. marynowanie i panierowanie boczniaków. Dzięki odpowiednim przyprawom będą smakować jak skrzydełka z popularnych fastfoodów. 

Wasze historie i opinie są dla nas ważne. Czekamy na Wasze listy i komentarze. Piszcie do nas na adres: kobieta@agora.pl. Najciekawsze listy opublikujemy.

***

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: