Jak uniknąć marnowania jedzenia po świętach wielkanocnych? Mamy kilka sprawdzonych sposobów

Wiele osób staje się coraz bardziej świadomych w kwestii marnowania żywności i stara się temu zapobiegać. Niestety wciąż najwięcej jedzenia wyrzucamy w polskich domach w okresach świątecznych. W związku z tym przedstawimy dziś kilka sposobów na to jak wykorzystać lub przedłużyć żywotność dań Wielkanocnych tak, aby nie wylądowały w koszu.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Z badania przeprowadzonego przez Kantar Public wykonanego na zlecenie Too Good To Go wynika, że ponad połowa Polaków przygotowuje na Święta Wielkanocne za dużo jedzenia, które potem trafia na śmietnik. Badanie to wykazało także, że najczęściej wyrzucanymi potrawami w czasie poświątecznym są sałatka jarzynowa (62 proc.) oraz pieczywo (39 proc.). Wyjaśnimy dziś jak zapobiegać tym złym praktykom i wykorzystać ten nadmiar jedzenia.

Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia

Sałatka jarzynowa: jak przedłużyć jej przydatność do spożycia

Jak wynika z wcześniej wspomnianych badań, to właśnie sałatka jarzynowa należy do tych najczęściej wyrzucanych dań Wielkanocnych. Jak temu zapobiec? Sałatka jarzynowa z dodatkiem cebuli, majonezu i jajek zazwyczaj może spędzić w lodówce około 3 dni jednak gdy nie połączymy jej od razu z majonezem i musztardą czas, w jakim będzie ona zdatna do spożycia, znacznie się wydłuży. Dzięki takiemu zabiegowi będziemy mogli sięgnąć po nią nawet przez tydzień. Sałatkę bez sosów można nawet mrozić, dzięki temu będzie przydatna do spożycia dużo dłużej i z pewnością się nie zmarnuje.

Jak nie marnować kupionego na święta chleba? Oto kilka kreatywnych rozwiązań

W pierwszej kolejności warto skupić się na ilości chleba, jaki kupujemy na święta i zastanawia się, czy aby na pewno taka ilość jest niezbędna. Jeżeli już go kupiliśmy i nie jesteśmy pewni czy wykorzystamy wszystkie bochenki, warto część z nich zamrozić. Dzięki temu mamy pewność, że nie sczerstwieje i się nie popsuje. Kiedy na mrożenie jest już za późno, wykorzystaj go w kreatywny sposób w kuchni oto kilka propozycji:

  • wykonaj domową bułkę tartą
  • zrób grzanki do zupy
  • przygotuj zapiekanki z chleba
  • usmaż chleb na jajku

Potrawy Wielkanocne można także zamrozić. Wiemy, które z nich możemy włożyć do zamrażalnika

Istnieje kilka potraw wielkanocnych, które możemy bez problemu zamrozić, są to m.in. różnego rodzaju  mięsa, knedle, pierogi czy ryby. Wielu może zdziwić także fakt, że mrozić możemy także ciasta, torty, a nawet babki majonezowe. Do takiego przechowywania nadaje się również żurek. Jednak tylko wtedy gdy nie została do niego dodana jeszcze śmietana ani dodatki typu jajko czy kiełbasa. Dzięki temu zabiegowi zapobiegniemy marnowaniu żywności i będziemy mogli cieszyć się gotowymi daniami i słodkościami dłużej.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: