Jak przechowywać owoce i warzywa, żeby dłużej były świeże? Jedynie mała ich część może być w lodówce

W zdrowo zbilansowanej diecie znajduje się wiele owoców i warzyw. Aby mieć je zawsze pod ręką w kuchni, musimy dbać o ich odpowiednie przechowywanie zaraz po zakupach. Dlaczego? Bo najlepsze są te świeże, które utrzymują swój kolor, jędrność i wartości odżywcze. Przedstawimy dziś jak przechowywać je w naszym domu, aby się szybko nie psuły.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zarówno warzywa jak i owoce mogą dłużej zachować świeżość jeśli będą przechowywane we właściwy dla nich sposób. Warto zwracać uwagę na ich wygląd podczas zakupów dlatego, że dłużej poleżą te, które kupimy jędrne o zielonych liściach, pędach oraz gładkiej i lśniącej skórce. Jedzenie takich produktów przynosi również największy pożytek naszemu organizmowi.

Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy

Jak przechowywać owoce i warzywa w lodówce? Nie wszystkie możemy tam włożyć

Jeżeli zastanawiasz się jakie warzywa czy owoce powinnaś przechowywać w swojej lodówce, wystarczy, że przejrzysz się sklepowym półkom. Dlaczego? Jeżeli dany produkt kupiłaś ze straganiku i nie był on przechowywany w lodówce, to znaczy, że nie powinien tam wylądować. Należy też przechowywać w niej wszystkie owoce i warzywa już napoczęte.

Jak należy przechowywać owoce i warzywa w lodówce?

Oto kilka zasad dzięki, którym twoje owoce i warzywa będą dłużej świeże w lodówce:

  • przechowuj je w odpowiednim do tego miejscu. Dla warzyw i owoców w lodówce przeznaczone jest miejsce na samym dole (tam jest najzimniej), głównie w szufladach do tego przeznaczonych,
  • miejsce przechowywania ich w lodówce powinno być czyste i suche,
  • miejsce w lodówce na warzywa i owoce najlepiej wyłożyć papierowymi ręcznikami (chłoną zbędną wilgoć).
  • owoce nietrwałe takie jak truskawki, maliny, wiśnie, jagody najlepiej przechowywać nie dłużej niż 2 dni,
  • każde warzywo i owoc przed włożeniem do lodówki należy dokładnie obejrzeć. Jeśli jest taka potrzeba, można usunąć zwiędłe liście, oczyścić z piasku i zbędnych łupin, ale nie płukać,
  • ułóż je jak najdalej od wędlin, nabiału, płynów, surowych ryb i mięsa.

 Jak przechowywać owoce poza lodówką

Cytrusowe pochodzące z południowych krajów i nie lubią zimna. Ich miąższ najlepiej przechowuje się w temperaturze powyżej 16ºC, a więc zawsze trzymajmy je poza lodówką. W koszach lub półmiskach powinniśmy przechowywać wtedy takie owoce egzotyczne jak: awokado, banany, mango, ananasy czy cytryna.

Niektóre nasze polskie owoce także nie powinny się tam znaleźć. Mowa dokładniej o tych, które zawierają dużo wody lub skrobi. Najlepiej kupować małe ilości do bieżącego spożycia. Jeśli jednak z jakiegoś powodu posiadamy ich większy zapas, koniecznie przeróbmy je na soki lub przetwory, ewentualnie możemy zamrozić lub zasuszyć.

Jak przechowywać warzywa poza lodówką

Wiele warzyw, zwłaszcza tych, które mają nam służyć dłuższy czas, w tym zimą wymają chłodnego i ciemnego miejsca. Jeśli nie mamy piwnicy lub ciemnej i chłodnej spiżarni to raczej nie róbmy zapasów na dłużej. A więc jak je przechowywać w domu? Warzywa z dużą zawartością wody takie jak: ogórek, cukinia i pomidor, wykładamy na parapetach, ponieważ mogą tam czasem lepiej dojrzeć. Natomiast ziemniaki, cebulę czy czosnek zdecydowanie lepiej umieścić w ciemnym miejscu, ponieważ warzywa te nie lubią wilgoci.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: