Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Chleb niestety ma krótki okres przydatności do spożycia. Główne zmartwienia to to, że chleb pokryje się pleśnią lub stanie się czerstwy. Niezależnie od tego, czy jest to chleb kupiony w sklepie, z piekarni czy domowej roboty, dłużej zachowuje świeżość, gdy znajduje się w stosunkowo szczelnym pomieszczeniu, ponieważ cyrkulacja powietrza przyspiesza proces czerstwienia.
Kluczem do efektywnego przechowywania chleba jest mierzenie częstotliwości jego spożywania, by nie leżał zbyt długo. Podziel bochenek np. na trzy części. Możesz też podzielić go na kromki. Pozostaw część chleba w temperaturze pokojowej. Przechowuj w pudełku na chleb lub hermetycznym pojemniku i zjedz w ciągu trzech lub czterech dni.
Przygotuj pozostałe porcje do dłuższego przechowywania. Podziel bochenek na oddzielne części i każdą z nich zawiń szczelnie w folię plastikową. Tak przygotowany chleb możesz włożyć do torebki z zamknięciem na zamek błyskawiczny i umieścić w zamrażarce.
Używanie pojemnika na chleb to niezawodna metoda na przedłużenie trwałości bochenków. Pojemnik na pieczywo jest lepszy niż hermetyczny pojemnik, ponieważ jest przewiewny i zapewnia idealną równowagę między przepływem powietrza a wilgotnością. Dzięki temu pieczywo nie zawilgotnieje, co może się zdarzyć w szczelnie zamkniętych plastikowych opakowaniach. Ponadto nie wyschnie i nie zestarzeje się, jak w przypadku pozostawienia go bez opakowania. Może też chronić przed światłem, które wysusza pieczywo, jeśli jest w przezroczystej torbie.
Dla tych, którzy szybko zużywają bochenek chleba, zawijanie chleba w folię lub zamykanie go w torebce typu zip-top jest najprostszym sposobem na zapewnienie świeżości bochenka. Jest to niezawodna, krótkoterminowa metoda przechowywania chleba.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.