Savoir-vivre przy wielkanocnym stole. Jakiego zachowania się wystrzegać?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie, już wkrótce zasiądziemy do świątecznego stołu, celebrując wyjątkowe chwile w otoczeniu najbliższych. Z tego względu warto przypomnieć sobie kilka podstawowych zasad etykiety. Jak zachowywać się przy stole, by uniknąć gafy?

Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl

Podczas codziennych posiłków w gronie najbliższych kwestia tego, gdzie kto zajmie miejsce przy stole, nie jest najważniejsza. Inaczej jest jednak w przypadku wystawnej kolacji czy też właśnie śniadania, w którym uczestniczy więcej osób. Zasiadając do stołu, powinniśmy więc pamiętać o tym, by dwa miejsca naprzeciwko pozostawić dla gospodarzy. Z kolei odsuwając krzesło od stołu, powinniśmy to zrobić delikatnie, nie szurając nim o podłogę. Ważna jest również postawa, jaką przyjmujemy po zajęciu miejsca. Krzyżowanie nóg, czy opieranie łokci o stół uznawane jest za nietaktowne. Dłonie powinniśmy więc oprzeć na stole, mniej więcej na wysokości talerza, z łokciami przylegającymi do ciała.

Zobacz wideo

Savoir-vivre przy stole. Czego nigdy nie robić?

Przed przystąpieniem do posiłku na kolana nakładamy materiałową serwetę, która nie powinna już znaleźć się z powrotem na stole. Chcąc odejść z miejsca, powinniśmy więc odłożyć ją na krzesło. Z kolei nakładając potrawy, nie wyciągajmy rąk przez cały stół ani nie wstawajmy z miejsca. Jeśli naczynie z interesującym nas daniem znajduje się w pewnej odległości, poprośmy o jego podanie. Następnie, nakładamy potrawę na talerz, wybierając pierwszy kawałek z brzegu. Szukanie odpowiedniego naszym zdaniem kawałka wśród wielu innych jest wielkim nietaktem. Niedopuszczalne jest też nakładanie potrawy z półmiska swoim widelcem, łyżką czy nożem. Pamiętajmy więc, by używać sztućców specjalnie do tego przeznaczonych.

Przed posiłkiem nie używajmy też popularnego zwrotu „smacznego". Ten zarezerwowany jest wyłącznie dla osoby, która własnoręcznie przygotowała posiłek.

torebka damskaOdkładasz torebkę na stół? To błąd. Ekspertka od savoir-vivre tłumaczy dlaczego

Spożywając posiłek, również powinniśmy pamiętać o kilku ważnych zasadach, które uchronią nas przed popełnieniem gafy. Racząc się pieczywem, nie gryziemy go ani nie kroimy na mniejsze kawałki. Odrywamy lub łamiemy, rozdzielając je na mniejsze kęsy, które kolejno wkładamy do ust. Chcąc z kolei posmarować je masłem, najpierw specjalnym nożem nakładamy na swój talerz kawałek masła i dopiero wtedy możemy przystąpić do smarowania pieczywa.

Jedną z najczęściej popełnianych gaf przy stole jest z kolei przyprawianie potrawy jeszcze przed jej spróbowaniem. Zachowanie to traktowane jest jako wyraz braku szacunku do osoby przygotowującej posiłek. Potrawę możemy więc doprawić, ale dopiero po jej spróbowaniu, używając do tego przypraw znajdujących się na stole.

Ważną częścią rodzinnych kolacji są oczywiście rozmowy. Chcąc spędzić ten wyjątkowy czas w miłej atmosferze, unikajmy drażliwych tematów, czy intymnych pytań, dotyczących spraw prywatnych innych gości.

Wielkanocne śniadanie, zdjęcie ilustracyjneCzy w święta Wielkanocne można przytyć? "Nie ufałabym produktom light"

Wasze historie i opinie są dla nas ważne. Czekamy na Wasze listy i komentarze. Piszcie do nas na adres: kobieta@agora.pl. Najciekawsze listy opublikujemy.

***

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: