Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
W kwietniu temperatury na zewnątrz z reguły są już wyższe. Dzięki temu ogrodnicy bez obaw mogą siać pewna część nasion prosto do gruntu, nie martwiąc się o to czy zmarzną. Oczywiście w dalszym ciągu można szykować rozsadę w domu, a także wysiewać do tunelu. Wyjaśnimy dziś jakie warzywa można już siać.
W kwietniu nasz wysiew powinniśmy rozpocząć przede wszystkim od warzyw strączkowych. Doskonale nadają się do tego groch i bób, ponieważ radzą sobie one z temperaturą, nawet bardzo wczesną wiosną. Oprócz nich w pierwszej połowie kwietnia do gruntu możemy również wysiać:
W drugiej połowie kwietnia siejemy:
Natomiast przez cały miesiąc można wysiewać nasiona marchwi, rzodkiewki, kopru i szpinaku, a także rukolę, która wysiana zbyt późno może wybić w kwiatostany.
W kwietniu możemy przygotować sobie również rozsadę roślin mniej odpornych na przymrozki. Zdecydowanie jest to ostatni dzwonek na wysiew nasion pomidorów. Jest to tez dobry czas na wczesne odmiany kalarepy, średnio późne i późne odmiany sałaty oraz brukwi i kalarepy. Możemy również przygotować rozsady brokułów, które przyniosą plon w sierpniu.
O tej porze roku powinniśmy także zainteresować się wysiewem zół do gruntu. W ziemi mogą znaleźć się już nasiona mięty, cząbru, kminku, lubczyku, rumianku, majeranku czy szałwii. Warto pamiętać, że niektóre z nich są wieloletnie i raz posiane będą dawać plony przez wiele kolejnych lat. Dlatego powinniśmy przemyśleć miejsce ich uprawy.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina