Ten popularny produkt może zwiększać ryzyko raka wątroby. Niektórzy spożywają go codziennie

Aflatoksyny to substancje wytwarzane przez niektóre grzyby, które mogą znajdować się w wielu popularnych produktach spożywczych. Ich długotrwałe spożywanie może prowadzić do powstania poważnych chorób. Według najnowszych badań ta toksyczna substancja może znajdować się w pestkach słonecznika.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Nie wszystko, co dziwnie wygląda na etykiecie, jest szkodliwe

Niektórzy dodają je do sałatki, inni uwielbiają z nimi chleb. Pestki słonecznika są nie tylko smaczne, ale i zawierają wiele substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Mowa tutaj m.in. o witaminach A, B, D, E, żelazie, potasie czy wapniu. Niestety wyniki badań amerykańskich naukowców wskazują, że mogą być one jednocześnie źródłem aflatoksyn, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka wątroby. 

Dorota Gardias"Drapieżna" Dorota Gardias w spodniach, które optycznie wydłużają nogi

Pestki słonecznika - jaki mają naprawdę wpływ na nasz organizm? 

W czasopiśmie naukowym Plos One zostały opublikowane wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Michigan State University. Zgodnie z przedstawioną analizą okazuje się, że ziarna słonecznika mogą zawierać szkodliwe dla człowieka aflatoksyny. Mowa tutaj dokładnie o regularnym spożywaniu pestek przechowywanych i hodowanych w specyficznych warunkach. Badania przeprowadzone zostały bowiem w Tanzanii, czyli miejscu sprzyjającym namnażaniu się grzybów. Obecność aflatoksyn stwierdzono aż w 60 proc. ziaren pochodzących z tego regionu. Wypowiedział się w tej kwestii prof. Gale Strasburg jeden z autorów badań: 

- Potrzebne są dalsze badania w celu określenia wskaźników spożycia produktów z nasion słonecznika u ludzi i zwierząt w celu oceny narażenia i lepszego zrozumienia roli nasion słonecznika w ciastach jako źródła aflatoksyn w diecie

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podkreśla więc, aby zwracać uwagę na pochodzenie kupowanej przez nas żywności. Najlepiej, by była ona dostarczana przez renomowane źródła. W kuchni powinniśmy natomiast pamiętać o tym, aby produktów tj. orzechy, nasiona zbóż czy suszonych owoców nie przechowywać w ciepłych i wilgotnych miejscach.

Aflatoksyny można znaleźć nie tylko w pestkach słonecznika

Aflatoksyny namnażają się w źle przechowywanych produktach pochodzących z krajów tropikalnych, gdzie występuje duża wilgotność. Te toksyczne substancje mogą znaleźć się zatem w takich produktach jak: 

  • orzeszki ziemne, 
  • migdały, 
  • daktyle, 
  • figi, 
  • ziarna zbóż. 

Również przyprawy czy mięso może być skażone aflatoksynami, jeśli miały styczność ze zwierzętami, które np. jadły zainfekowaną paszę. Jednak importowane produkty spożywcze podlegają kontroli i nadzorowi. W Polsce według badań najwięcej aflatoksyn znajduje się w orzechach ziemnych i kukurydzy, jednak ich zawartość nie przekracza dopuszczalnych wartości. 

Skarbówka odda pieniądze seniorom? Zwrot nawet do 500 zł będzie przysługiwał wybranymSkarbówka odda pieniądze seniorom? Zwrot nawet do 500 zł dla wybranych

Długotrwałe spożywanie aflatoksyn może mieć poważne skutki dla naszego zdrowia 

Regularne spożywanie dużej ilości produktów, w których znajdują się aflatoksyny może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Początkowo objawy zatrucia aflatoksynami przypominają alergię tzn. pojawia się nieżyt nos, zmiany skórne czy zapalenie spojówek. Z czasem skutki mogą być jednak poważniejsze i prowadzić do: 

  • obrzęku płuc, 
  • marskości wątroby, 
  • uszkodzenia nerek, 
  • zwiększenia ryzyka rozwoju raka pierwotnego wątroby. 

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: