Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Niektórzy dodają je do sałatki, inni uwielbiają z nimi chleb. Pestki słonecznika są nie tylko smaczne, ale i zawierają wiele substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Mowa tutaj m.in. o witaminach A, B, D, E, żelazie, potasie czy wapniu. Niestety wyniki badań amerykańskich naukowców wskazują, że mogą być one jednocześnie źródłem aflatoksyn, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka wątroby.
W czasopiśmie naukowym Plos One zostały opublikowane wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Michigan State University. Zgodnie z przedstawioną analizą okazuje się, że ziarna słonecznika mogą zawierać szkodliwe dla człowieka aflatoksyny. Mowa tutaj dokładnie o regularnym spożywaniu pestek przechowywanych i hodowanych w specyficznych warunkach. Badania przeprowadzone zostały bowiem w Tanzanii, czyli miejscu sprzyjającym namnażaniu się grzybów. Obecność aflatoksyn stwierdzono aż w 60 proc. ziaren pochodzących z tego regionu. Wypowiedział się w tej kwestii prof. Gale Strasburg jeden z autorów badań:
- Potrzebne są dalsze badania w celu określenia wskaźników spożycia produktów z nasion słonecznika u ludzi i zwierząt w celu oceny narażenia i lepszego zrozumienia roli nasion słonecznika w ciastach jako źródła aflatoksyn w diecie
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podkreśla więc, aby zwracać uwagę na pochodzenie kupowanej przez nas żywności. Najlepiej, by była ona dostarczana przez renomowane źródła. W kuchni powinniśmy natomiast pamiętać o tym, aby produktów tj. orzechy, nasiona zbóż czy suszonych owoców nie przechowywać w ciepłych i wilgotnych miejscach.
Aflatoksyny namnażają się w źle przechowywanych produktach pochodzących z krajów tropikalnych, gdzie występuje duża wilgotność. Te toksyczne substancje mogą znaleźć się zatem w takich produktach jak:
Również przyprawy czy mięso może być skażone aflatoksynami, jeśli miały styczność ze zwierzętami, które np. jadły zainfekowaną paszę. Jednak importowane produkty spożywcze podlegają kontroli i nadzorowi. W Polsce według badań najwięcej aflatoksyn znajduje się w orzechach ziemnych i kukurydzy, jednak ich zawartość nie przekracza dopuszczalnych wartości.
Regularne spożywanie dużej ilości produktów, w których znajdują się aflatoksyny może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Początkowo objawy zatrucia aflatoksynami przypominają alergię tzn. pojawia się nieżyt nos, zmiany skórne czy zapalenie spojówek. Z czasem skutki mogą być jednak poważniejsze i prowadzić do:
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina