Jak odkamienić czajnik w prosty i tani sposób? Nie zapominaj o tym! Ma to wpływ na zdrowie

Czajnik to jedno z urządzeń w kuchni, które jest regularnie używane, ale z jakiegoś powodu często zaniedbywane, jeśli chodzi o czyszczenie i regularną konserwację. Wiedza, w jaki sposób i jak często odkamieniać czajnik jest niezbędna, a jej brak może mieć wpływ na zdrowie i jakość napojów.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy ostatni raz odkamieniałeś swój czajnik? Powinieneś odkamieniać go co cztery do ośmiu tygodni, aby zapewnić jego dłuższą żywotność i uniknąć spożycia stałych minerałów. Kamień ma wpływ na jakość wody, która pogarsza się tym bardziej, im dłużej nie dba się o czajnik. Oto jak czyścić czajnik we właściwy sposób.

Zobacz wideo Telefon w folii spożywczej, makaron w suszarce do sałaty i inne kuchenne triki. Czy znasz je wszystkie?

Jak odkamienić czajnik przy pomocy octu? Regularność jest ważna

Aby utrzymać czajnik w czystości, powinieneś usuwać kamień regularnie, najlepiej co cztery do ośmiu tygodni. Nie pozwól, aby kamień się osadzał, ponieważ im dłużej tam jest, tym trudniej go usunąć. Ciężkie osady mogą wymagać powtórzenia zabiegu, aby całkowicie się ich pozbyć. Aby bezproblemowo i tanio odkamienić czajnik to:

  1. Napełnij go mieszaniną połowy białego octu i połowy wody.
  2. Następnie pozostaw do namoczenia na noc.
  3. Wcześniej upewnij się, że czajnik jest odłączony od zasilania.
  4. Rano kamień będzie łatwo schodził.
  5. Dokładnie wypłucz wodę, aby usunąć ewentualne pozostałości zapachu octu.
  6. Po zakończeniu zabiegu zagotuj świeżą wodę.

Porady od "Perfekcyjne Panie Domu (Porady: sprzątanie, dom, ogród)" na pozbycie się kamienia

Na popularnej grupie na Facebooku, której nazwa brzmi "Perfekcyjne Panie Domu (Porady: sprzątanie, dom, ogród)" można znaleźć wiele sprawdzonych wskazówek, co do usuwania kamienia. Również w przypadku tego zalegającego w czajnikach pojawiło się wiele cennych rad, oto najpopularniejsze z nich:

Odkamieniam octem, bez rozcieńczania, po prostu gotuję go i nawet parę razy aż kamień się rozpuści. Muszę natomiast powiedzieć, że mam obecnie bardzo twardą wodę i od paru miesięcy używam wody z dzbanka z filtrem do ekspresu do kawy również i odkamieniać muszę bardzo rzadko.
Ja zawsze stosuje kwasek cytrynowy. Wsypuje do wody i gotuje ja dwa razy. Tylko nie wiem jak sprawdzi się w przypadku szklanego czajnika. W przypadku metalowych daje radę.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: