Jak domyć przypalony garnek? Te proste sposoby go uratują. Zobacz, jak zapobiegać takim sytuacjom

Lepiej zapobiegać takim sytuacjom. Ale co jeśli zdarzy się, że podczas gotowania garnek zostanie przypalony? Istnieje kilka sposobów na skuteczne pozbycie się resztek jedzenia i dokładne domycie go. Sprawdź metody, które są niezawodne.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Czasami można jeszcze uratować częściowo przypalone jedzenie, ale przypalony garnek może stanowić zupełnie inne wyzwanie. Zobacz, jak wyczyścić przypalone naczynie.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Wskazówki, jak zapobiegać przypalaniu się garnków

Możesz zapobiec przypalaniu się garnków i gromadzeniu się brudu, podejmując środki ostrożności przed, w trakcie i po gotowaniu. Oto kilka wskazówek, które mogą okazać się pomocne:

  • Przed rozpoczęciem gotowania upewnij się, że kuchenka jest czysta i wolna od osadów. Celem jest zapewnienie równomiernego transferu ciepła ze źródła ciepła na naczynia.
  • Rozgrzej olej w garnku. Podgrzany olej będzie działał jak smar, zapobiegając przywieraniu i przypalaniu potraw.
  • Unikaj używania palnika o mniejszym obwodzie niż obwód patelni lub garnka. Nierównomierne nagrzewanie może spowodować nierównomierne gotowanie i przypalone miejsce na patelni.
  • Mieszaj zawartość garnków i patelni w regularnych odstępach czasu za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki, aby umożliwić równomierne gotowanie składników w gorącym naczyniu.

Jak domyć przypalony garnek? Te sposoby mogą okazać się niezwykle skuteczne

  1. Soda oczyszczona i biały ocet. Dodaj równe części wody i białego octu do garnka i doprowadź do wrzenia. Po kilku minutach wyłącz palnik i dodaj kilka łyżek stołowych sody oczyszczonej. Następnie wyrzuć większość mieszaniny, pozwalając, aby wystarczająca ilość wody zmieszała się z dodatkową ilością sody oczyszczonej, tworząc pastę. Użyj szczotki, aby usunąć wszelkie resztki jedzenia.
  2. Przegotowana woda z cytryną. Jednym z najbardziej praktycznych sposobów na usunięcie przypalonych resztek jedzenia z naczyń jest gotowanie cytryny. Wystarczy napełnić garnek kilkoma centymetrami wody i wrzucić kilka plasterków cytryny. Doprowadzaj wodę do wrzenia przez 5-10 minut, a następnie kwas z soku cytrynowego będzie współpracował z gorącą wodą w celu rozbicia resztek jedzenia.
  3. Tabletka do zmywarki. Do codziennych zabrudzeń możesz użyć gąbki i mydła do naczyń lub napełnić patelnię ciepłą wodą i użyć tabletki do zmywarki. Przy pomocy szczotki pozbędziesz się resztek jedzenia.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: