Kuchenki indukcyjne od niedawna są niemal stałym elementem nowych apartamentów, lub domów. Nadal jest jednak wielu zwolenników kuchenek gazowych, które lepiej sprawdzają się np. przy zaawansowanym gotowaniu, kiedy temperatura musi być odpowiednia, a płomień duży, lub mały. O ile kuchenki indukcyjne czyści się z pozoru łatwiej, o tyle czyszczenie kuchenki gazowej bywa w wielu domach znienawidzoną czynnością. Podpowiadamy, jak wyczyścić palniki szybko, tanio i skutecznie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zanim zabierzesz się za czyszczenie kuchenki, a konkretniej - palników, upewnij się, że gaz został dokładnie zakręcony, a wszystkie palniki są chłodne. Zdejmij każdy z nich z płyty kuchennej i dokładnie umyj przestrzeń między nimi. Kiedy to zrobisz, rozkręć każdy z nich i namocz w ciepłej wodzie. W ten sposób odejdą z nich pierwsze zabrudzenia. Następnie wytrzyj każdy z nich i postępuj tak jak poniżej.
Aby doczyścić palniki pokryte przypaleniami, lub tłuszczem - na początek sprawdź, czy masz w domu ocet. Jeśli nie - wybierz się do sklepu. Butelka octu to koszt około 3 złotych. Następnie:
Pamiętaj, że woda do czyszczenia palników musi być ciepła - najlepiej w temperaturze pokojowej. Zimna woda nie nadaje się do mycia palników. Nie rozpuści też tłuszczu.
Świetnym sposobem, aby pozbyć się brudu jest użycie folii aluminiowej, która znajduje się w każdej kuchni. Pozostałe po namoczeniu zanieczyszczenia łatwo wyczyścić za pomocą folii aluminiowej zwiniętej w kulkę. Ta metoda sprawdzi się też przy szorowaniu piekarnika.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina