Ta roślina rośnie na każdym kroku. Pomaga na alergie, odporność, a nawet może chronić przed nowotworami

Forsycje możemy zobaczyć w Polsce w wielu ogródkach i parkach. Mało kto wie, że kwiaty i łodygi tego urodziwego krzewu nadają się do jedzenia. Ponadto podnoszą one ogólną odporność organizmu, uspokajają i nie tylko. Wytłumaczymy dziś jak skorzystać z tych dobroczynnych właściwości.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Warto wiedzieć, że forsycja należy do gatunku krzewów oliwkowatych, a łącznie wyróżniamy jej 8 gatunków. Dodatkowo mało kto o tym wie, że łacińska nazwa rodzajowa rośliny upamiętnia szkockiego botanika Williama Forsytha. Choć kojarzymy ten piękny krzew jedynie z pięknym wyglądem, okazuje się, że tego żółte kwiaty i łodygi są jadalne, a dodatkowo wykazują szereg właściwości prozdrowotnych.

Zobacz wideo Miliony wirusów krążą nad naszymi głowami

Natalia SiwiecNatalia Siwiec ma modne szorty z wyprzedaży! Podobne są w HM i Cropp

Forsycja i jej zastosowania prozdrowotne. Pomaga np. na ogólną odporność organizmu i uspokaja

Forsycja stanowi cenne źródło flawonoidów, lignanów i saponin jednak szczególną uwagę powinniśmy przykuc do rutyny. Wspomaga ona działanie witaminy C, podnosi ogólną odporność organizmu, uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne. Ponadto wykazuje właściwości rozkurczowe, antyoksydacyjne, uspokajające i przeciwalergiczne. Kwiaty forsycji obniżają poziom glukozy we krwi i wzmagają diurezę. Z kolei kwasom fenolowym roślina zawdzięcza działanie przeciwutleniające. Jest to zdolność do neutralizowania wolnych rodników, które mogą się przyczynić do rozwoju nowotworów.

Roślina ta zawiera także kwercetyny, przez co ma działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i hamuje uwalnianie histaminy, a przez to odczyny uczuleniowe. Zawarte w niej antocyjany sprawiają, że znalazła też zastosowanie w kosmetyce. Stabilizuje strukturę włókien kolagenowych i elastyny oraz opóźnia procesy starzenia się skóry. Obecne w forsycji saponiny trójterpenowe nadają jej właściwości wykrztuśne, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybiczne. Wzmagają też wydzielanie śluzu, soku żołądkowego i żółci, a także aktywizują procesy wchłaniania składników pokarmowych z jelit do krwi.

Kto powinien korzystać z dobroci forsycji? Te osoby szczególnie

W związku z licznymi właściwościami zdrowotnymi forsycja wskazana jest w szczególności dla osób zmagających się z:

  • zaćmą, jaskrą, zapaleniem spojówek
  • hemoroidami, żylakami kończyn dolnych, krwiakami, zaburzeniami krążenia, nadciśnieniem tętniczym krwi
  • infekcjami o podłożu bakteryjnym lub wirusowym
  • marskością lub stłuszczeniem wątroby
  • przeziębieniem, grypą, obniżoną odpornością

Kto nie powinien jej stosować? 

Kwiaty forsycji mogą zmniejszać krzepliwość krwi, dlatego jeśli mamy z tym problemy albo planujemy jakiś zabieg, nie sięgajmy po kwiaty forsycji. Stacja jest podobna gdy zażywamy leki obniżające krzepliwość. Naparów z forsycji nie powinny nadużywać również kobiety w ciąży oraz karmiące (działanie forsycji w tych przypadkach nie jest do końca sprawdzone). Pamiętaj także, aby swój stan zdrowia zawsze skonsultować z lekarzem.

Jak zrobić ocet jabłkowy? Jest skuteczny na rozszerzone pory i nie tylkoJak zrobić ocet jabłkowy? Jest skuteczny na rozszerzone pory

Jak skorzystać z właściwości forsycji?

Na profilu Facebookowym "Naturalny łyk" możemy przeczytać, że forsycje możemy spożywać w różnych wariantach jak np.

Suszone kwiaty forsycji, syrop, kostki lodowe z soku- maceratu z kwiatu forsycji, mus do lodów z forsycji, mąka z forsycji, cukierki z kwiatu forsycji

Ale najprostszą formą ich przyrządzenia jest napar. Jak go przygotować?

  1. Przygotuj 250 ml gorącej wody i 3–4 gałązki forsycji o długości 15 cm.
  2. Umyj je i podziel na 3–4 cm kawałki.
  3. Włóż do rondelka, zalewa wodą i wstawia na ogień.
  4. Miksturę gotuj przez 4 minuty, odstaw pod przykryciem na 15 minut i przecedź.

Herbatę z forsycji sporządzić można również przez zalanie szklanką wrzątku 2–3 łyżki suszonych kwiatów. Tak powstałą miksturę odstawia się pod przykryciem do zaparzenia na 15 minut.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: