Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Doskonale nawadnia organizm i jest przy tym orzeźwiająca i pyszna. Mowa tutaj oczywiście o lemoniadzie. Ten napój możemy przyrządzić na wiele sposobów, za każdym razem otrzymując inne połączenie smakowe. Zdradzamy trzy najpopularniejsze oraz najsmaczniejsze przepisy na domową lemoniadę.
Najbardziej znaną wersją lemoniady jest oczywiście ta cytrynowa. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak zachwycający. Potrzebujemy do niej jedynie:
Do dzbanka wlewamy wodę i dodajemy do niej sok wyciśnięty z dwóch cytryn oraz dwóch limonek. Trzecią cytrynę bardzo dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i dodajemy do dzbanka. Do tego dorzucamy cztery łyżki cukru lub miodu oraz kilka listków mięty. Dzbanek wstawiamy na minimum godzinę do lodówki, a przed podaniem wrzucamy do lemoniady kilka kostek lodu.
Jak w przypadku każdej lemoniady, najlepiej smakuje ona na świeżo. Przechowywać możemy ją maksymalnie do 3 dni w lodówce. Warto jednak wówczas dodać plasterki cytryny wcześniej obranej, gdyż skórka z czasem sprawi, że lemoniada może mieć gorzki posmak.
Sezon na rabarbar warto wykorzystać nie tylko do przyrządzenia pysznych ciast, ale i lemoniady. Do tego przepisu należy przygotować:
Nieobrany rabarbar kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka i dodajemy miód. Całość zalewamy 1,2 l wody i gotujemy około 10 minut. Rabarbar przecedzamy przez sitko, a powstały napój przelewamy do dzbanka i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy sok z jednej cytryny, resztę wody oraz miętę. Do środka wrzucamy pokrojoną w plasterki jedną cytrynę. Możemy dorzucić także kilka mrożonych malin.
Oczywiście nie może zabraknąć lemoniady na bazie truskawek, czyli owoców najchętniej wybieranych w wiosenno-letnim sezonie. Potrzebujemy do niej:
Truskawki myjemy, obieramy i miksujemy na mus. Szklankę wody przelewamy do garnka i po zagotowaniu dodajemy cukier lub miód. Mieszamy do rozpuszczenia, a następnie pozostawiamy do wystudzenia. Do dzbanka wlewamy pozostałą wodę, ostudzony syrop cukrowy, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, jedną cytrynę pokrojoną na plasterki, kilka listków mięty, a na koniec mus z truskawek. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina