Nie wszystkie piekarniki mają dużą, wysuwaną szufladę na dole. Ten element zazwyczaj cechuje stare modele, ale nie zawsze. W wielu domach to miejsce nie ma konkretnego zastosowania. Trzymamy w niej cokolwiek, a jeśli już jest to coś konkretnego, to najwięcej osób decyduje się chować tam patelnie. Okazuje się, że ta szuflada może mieć zupełnie inne zastosowanie, które znacznie ułatwia życie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
W instrukcji obsługi nie zawsze jest informacja o tym, do czego służy szuflada na dole piekarnika. Pozostaje się zatem - domyślić. O ile w "tradycyjnym polskim domu" kosz na śmieci znajduje się pod zlewem, tak w większości przypadków w owej szufladzie trzymamy patelnie, albo instrukcje obsługi. Czasem przedostają się tam resztki jedzenia z piekarnika, co może przerodzić się w źródło bakterii.
Szuflada na dole piekarnika jest tak skonstruowana, że potrafi zatrzymywać ciepło. Warto zatem przechować w niej upieczone już potrawy, aby nie straciły temperatury przed przyjściem gości! Zazwyczaj jest na tyle duża, że z łatwością pomieści też całą blachę, wyjętą uprzednio z piekarnika.
Szuflady w większości piekarników są tak skonstruowane, że nie wpuszczają wilgoci. To oznacza, że jedzenie nie powinno zmienić swoich właściwości. Przykładowo - upieczone mięso nie będzie suche.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina